Hozzávalók a húsleveshez:
- 3 kg szabadtarásban nevelt, kétéves falusi tyúk,
- 5-6 db nagyméretű sárgarépa,
- 5-6 db petrezselyemgyökér,
- 1 db karalábé,
- 1/2 db zellergumó,
- 1 fej vöröshagyma,
- 6 gerezd fokhagyma,
- 30 dkg zöldborsó,
- 10 szem egész bors,
- 1 csokor petrezselyemlevél,
- só,
- 1 ek házi vegeta,
- 5 l víz,
A rizses húshoz :
- 0,5 dl rizs fejenként,
- húsleveslé, ( a rizs 2,5-3 -szorosa )
- só,
- őrölt bors,
- 1 ek tyúkzsír,
- sárgarépa, petrezselyemgyökér és karalábé a húslevesből,
- 20-30 dkg zöldborsó,
- főtt hús a húslevesből,
Elkészítése:
Az én tyúkom egy gyönyörű, igazi házi pipi , jó sok ” hájjal “, amit gondosan leszedek és a felaprított bőrrel együtt lassú tűzön kisütök. Finom pörc és csodás sárga, tiszta tyúkzsír lett az eredmény. Ebből a zsírból használok az étel elkészítéséhez is.
A megtisztított tyúkot feldarabolom és hideg vízben felteszem főni az aprólékkal együtt. Magas lángon felforralom, leszedem a habját, és gyenge tűzön, gyöngyözve főzöm tovább. Két óra múlva hozzáadom egészben vagy csak félbevágva a zöldségeket, befűszerezem, sózom, és még 2-3 órát főzöm tovább. (A szárított zöldségeket, a vegetát fűszertaróba zárom és úgy teszem a levesbe ) Ha a zöldségek már félig puhák, egy szűrőlapáttal kiemelem őket, hogy ne főljenek szét, hiszen a rizsben még úgyis főnek tovább . A húst addig főzöm, amíg a csontról könnyedén leválik, de nem főtt szét ! Végül a húst is kiszedem egy tálra.
A húsleveslét hagyom üllepedni.
A félretett zöldségekből annyit kiveszek, amit a rizses húshoz szeretnék tenni és felkarikázom. A többit félreteszem a leveshez. ( kb a fele )
A főtt húsból szintén félreteszem a leveshez szánt aprólékot, ( főleg az apró csontosat : láb, nyak, szárnyvég.. ) a többit óvatosan kicsontozom, ha szükséges tovább aprítom. Ez megy a rizses húshoz.
Egy evőkanál tyúkzsíron üvegesre futtatom a rizst, majd a félretett húsleves léből felöntöm. Kezdetben a rizs mennyiségének kétszeresével, majd szükség szerint öntök még hozzá.
A rizst sózom, borsozom, hozzáöntöm a zöldborsót, a felszeletelt zöldségeket és óvatosan összekeverem. Végül belerakom az előkészített húsdarabokat is. Lefedem és gyenge lángon , lassan főzöm-párolom. Időnként óvatosan alányúlva átforgatom, ha szükséges a húsleveslével megöntözöm. A rizsnek szaftosnak kell maradnia, ezért óvatosan kell után töltögetni. Nem lehet száraz, de a lé se állhat alatta !
Ha a rizs is megpuhult az étel már csak tálalásra vár. Házi vegyes savanyúság illik a hozzá a legjobban.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: