Anna konyhája

Rizses hús öreg tyúkból

Hozzávalók a húsleveshez:

  1. 3 kg szabadtarásban nevelt, kétéves falusi tyúk,
  2. 5-6 db nagyméretű sárgarépa,
  3. 5-6 db petrezselyemgyökér,
  4. 1 db karalábé,
  5. 1/2 db zellergumó,
  6. 1 fej vöröshagyma,
  7. 6 gerezd fokhagyma,
  8. 30 dkg zöldborsó,
  9. 10 szem egész bors,
  10. 1 csokor petrezselyemlevél,
  11. só,
  12. 1 ek házi vegeta,
  13. 5 l víz,

A rizses húshoz :

  1. 0,5 dl rizs fejenként,
  2. húsleveslé, ( a rizs 2,5-3 -szorosa )
  3. só,
  4. őrölt bors,
  5. 1 ek tyúkzsír,
  6. sárgarépa, petrezselyemgyökér és karalábé a húslevesből,
  7. 20-30 dkg zöldborsó,
  8. főtt hús a húslevesből,

Elkészítése:

Az én tyúkom egy gyönyörű, igazi házi pipi , jó sok ” hájjal “, amit gondosan leszedek és a felaprított bőrrel együtt  lassú tűzön kisütök. Finom pörc és csodás sárga, tiszta tyúkzsír lett az eredmény. Ebből a zsírból használok az étel elkészítéséhez is.

A megtisztított tyúkot feldarabolom és hideg vízben felteszem főni az aprólékkal együtt. Magas lángon felforralom, leszedem a habját, és gyenge tűzön, gyöngyözve főzöm tovább. Két óra múlva hozzáadom egészben vagy csak félbevágva a zöldségeket, befűszerezem, sózom, és még 2-3 órát főzöm tovább. (A szárított zöldségeket, a vegetát fűszertaróba zárom és úgy teszem a levesbe ) Ha a zöldségek már félig puhák, egy szűrőlapáttal kiemelem őket, hogy ne főljenek szét, hiszen a rizsben még úgyis főnek tovább . A húst addig főzöm, amíg a csontról könnyedén leválik, de nem főtt szét ! Végül a húst is kiszedem egy tálra. 

A húsleveslét hagyom üllepedni.

A félretett zöldségekből annyit kiveszek, amit a rizses húshoz szeretnék tenni és felkarikázom. A többit félreteszem a leveshez. ( kb a fele )

A főtt húsból szintén félreteszem a leveshez szánt aprólékot, ( főleg az apró csontosat : láb, nyak, szárnyvég.. ) a többit óvatosan kicsontozom, ha szükséges tovább aprítom. Ez megy a rizses húshoz.

Egy evőkanál tyúkzsíron üvegesre futtatom a rizst, majd a félretett húsleves léből felöntöm. Kezdetben a rizs mennyiségének kétszeresével, majd szükség szerint öntök még hozzá.

A rizst sózom, borsozom, hozzáöntöm a zöldborsót, a felszeletelt zöldségeket és óvatosan összekeverem. Végül belerakom az előkészített húsdarabokat is. Lefedem és gyenge lángon , lassan főzöm-párolom. Időnként óvatosan alányúlva átforgatom, ha szükséges a húsleveslével megöntözöm. A rizsnek szaftosnak kell maradnia, ezért óvatosan kell után töltögetni. Nem lehet száraz, de a lé se állhat alatta !

Ha a rizs is megpuhult az étel már csak tálalásra vár. Házi vegyes savanyúság illik a hozzá a legjobban.

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!