Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt,
- 2 dl tej,
- 1 ek cukor,
- 0,7 dl víz,
- 1 dkg só,
- 20 dkg kovász,
- 30 dkg vaj a hajtogatáshoz,
- 1 tojás + 1 tk tej a kenéshez,
- reszelt sajt a szóráshoz,
- 10 dkg 70 %-os étcsokoládé a bevonáshoz,
Elkészítése:
Reggel a lisztet, a kovászt, a tejet, a vizet, a sót és a cukrot összedagasztom, amíg sima, feszes tésztát nem kapok.
Egy kelesztőtálba átteszem, lefedem és a hűtőbe teszem estig.
Késő délután kiveszem a tésztát, 1 órát hagyom szoba hőmérsékleten. Amíg átmelegszik elkészítem a vajat.
Két folpack között négyzet alakúra sodrom a vajat, kb 1/2 cm vastagra.
A tésztát kinyújtom még egyszer olyan szélesre, mint a vajam. A közepére illesztem a vajat, majd jobbról-balról középre hajtom a tésztát, majd mind egy könyvet ismét összehajtom. Fordítok rajta 90 fokot, és ezt a hajtogatást így is megismétlem. Folpackba csomagolva a hűtőbe teszem fél órára. Ezt a hajtogatást megismétlem 3x, közben mindig a hűtőben pihentetem. Az utolsó hajtogatás után a hűtőben hagyom reggelig.
Reggel kiveszem, szoba hőmérsékletűre hagyom felmelegedni 30-45 perc alatt, majd kinyújtom 1/2 cm vastagra, felvágom háromszögekre, és feltekerve megformázom a croissantokat. Folpackkal és kenyeres ruhával letakarom és 6-8 órát hűvös helyen pihentetem, kelesztem.
A felét tojással lekenem és reszelt sajtot szórok a tetejére, a másik felét csupaszon hagyom, ezeket csokoládéval vonom be.
220 °C-os sütőben sütöm 10 percig gőzben, majd leveszem a hőfokot 190 °C-ra, és szép piros-ropogósra sütöm.
A csokoládéhoz adok 1 tk olajat, és a mikróban megolvasztom pár mp alatt. Simára keverem és a kihűlt csupasz croissantok tetejére kenem.
Kommentek