Hozzávalók:
- 30 dkg fehér tönkölyliszt,
- 30 dkg kenyérliszt,
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 2 ek natúr joghurt,
- 25 dkg kovász,
- 1 ek sikér,
- 4-4,5 dl langyos víz,
- só,
- 2-3 ek olaj,
Elkészítése:
A sütés előtti nap a hűtős kovászomat elkezdem frissíteni.
Reggel 3 dkg anyakovászhoz 10 dkg fehér tönkölylisztet és 10 dkg langyos vizet adok, és simára keverem.
Amikor a mennyisége duplázódott, 8 dkg kovászt kiveszek belőle és megetetem 10 dkg fehér tönkölyliszttel és 8 dkg langyos vízzel. Amikor a mennyisége megduplázódott, bedagasztom a kenyerem.
Kimérem a liszteket, hozzáadom a kovászt és a vizet, majd 5 percet géppel dagasztom. Fél órát pihentetem, majd hozzáadom a sót, és tovább dagasztom. Amikor sima, rugalmas és elválik az edény falától kiveszem, és enyhén kiolajozott kelesztőtálba átteszem. Azonnal sziromhajtogatást végzek, majd a kelesztőtálat lezárom és reggelig a hűtőbe teszem, kelesztem.
Másnap reggel a sziromhajtogatást még 2x megismétlem, majd enyhén lisztezett felületre kiteszem, kézzel óvatosan téglalap alakúra nyújtom, és laminált hajtogatást végzek 30 percenként kétszer.
Anélkül, hogy a levegőt kinyomnám, óvatosan megformázom, egy sütőpapírral kibélelt, fedeles, ovális sütőformába teszem, és 4 órát a hűtőben pihentetve kelesztem.
A hűtőből kivéve szoba hőmérsékleten még 2 órát pihentetem, majd éles pengével bemetszem, vízzel bespriccelem, és lefedve a 230 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöm, majd leveszem a tetőt és a hőfokot 200 °C-ra , és még 20-25 percig sütöm.
A megsült kenyeret a formából kiveszem, rácsra teszem, hideg vízzel bespriccelem és várom, hogy teljesen kihűljön.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: