Hozzávalók:
- 30 dkg kovász,
- 35 dkg fehér tönkölyliszt,
- 35 dkg kenyérliszt,
- 4-4,5 dl langyos víz,
- só,
- 2-3 ek olaj,
Elkészítése:
A sütés előtti nap a hűtős kovászomat elkezdem frissíteni.
Reggel 3 dkg kovászhoz 10 dkg fehér tönkölylisztet és 10 dkg langyos vizet adok, és simára keverem.
Amikor a mennyisége duplázódott, 10 dkg kovászt kiveszek belőle és megetetem 10 dkg fehér tönkölyliszttel és 10 dkg langyos vízzel. Amikor a mennyisége megduplázódott, reggelig a hűtőbe teszem.
Autolízis.: Másnap reggel a liszthez öntöm a langyos vizet, összekeverem és 1 órát pihentetem.
Dagasztás : Hozzáadom a kovászt és 5 percet géppel dagasztom. Fél órát pihentetem, majd hozzáadom a sót, és tovább dagasztom. Amikor sima, rugalmas és elválik az edény falától kiveszem, és enyhén kiolajozott kelesztőtálba átteszem. Azonnal sziromhajtogatást végzek, majd lezárom és 40 percig szoba hőmérsékleten kelesztem.
Érlelés-fermentáció: Az olajos tálban 30-40 percenként még 4 x hajtogatom.
Lisztezett felületre kiteszem, óvatosan téglalap alakúra nyújtom, és laminált hajtogatást végzek 30 percenként háromszor.
Formázás: Anélkül, hogy a levegőt kinyomnám, óvatosan megformázom, egy sütőpapírral kibélelt ovális sütőformába teszem, és 2 órát pihenteteve kelesztem.
Sütés : 230 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöm, majd leveszem a hőfokot 200 °C-ra , és még 20-25 percig sütöm.
A megsült kenyeret a formából kiveszem, rácsra teszem, hideg vízzel bespriccelem és várom, hogy teljesen kihűljön.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: