Anna konyhája

Hófehérke kenyere

Ez a harmadik élesztő nélküli kovászos kenyerem. 

Az ötleteket, az elméleti segítségeket itt találtam : http://vadkovaszsuli.blogspot.com/2017/05/hofeherke.html

                                                                                           https://levendulalany.cafeblog.hu/2018/09/24/a-kovaszos-kenyersutes-lepesei/

Kovász készítése:

A hűtős aktív kovászomat felélesztem:

  1. 3 dkg hűtős anyakovász,
  2. 10 dkg víz,
  3. 10 dkg kenyérliszt,

A hozzávalókat összekeverem egy befőttes üvegbe. Befőzőgumival megjelölöm a kovász magasságát és szoba hőmérsékleten hagyom, amíg meg nem duplázódik.

Tovább erősítem, etetem a kovászt:

  1. 10 dkg érett kovász,
  2. 10 dkg kenyérliszt,
  3. 10 dkg víz,

Összekeverem, és hasonló módon megduplázom a mennyiségét. Ha elérte a csúcspontot, vízpróbával ellenőrzöm, hogy érett-e a kelesztéshez. A hűtőbe teszem és egy éjszakát pihentetem.

Kenyér elkészítése:

Hozzávalók:

  1. 30 dkg kovász,
  2. 5 dl langyos víz,
  3. 20 dkg rétesliszt,
  4. 20 dkg kenyérliszt,
  5. 30 dkg fehér tönkölyliszt,
  6. 2 dkg só,
  7. olaj a kelesztőtál kikenéséhez,

A kenyér elkészítése:

Autolízis:

Másnap korán reggel közvetlen a dagasztó tálban elkeverem a lisztet a vízzel. 

A liszt megszívja magát vízzel, kialakul a sikér, amitől rugalmas, sima lesz a kenyértészta, könnyen kezelhetővé válik, és könnyebb, levegősebb lesz a kenyértészta )

Dagasztás:

Hozzáadom az érett kovászt és 5 percig dagasztom, majd 30 perc pihentetés után hozzáadom a sót és tovább dagasztom, amíg teljesen elválik az edény falától és sima, rugalmas tésztává áll össze.

Hajtogatás + fermentálás ( hűtőben történő első kelesztés ):

A kelesztő tálat vékonyan kiolajozom ( 1 ek olaj ), a jól kidagasztott tésztát beleteszem, sziromhajtogatással rögtön áthajtogatom, majd ezt 40 percenként 3 x-4 x megismétlem.

Az utolsó hajtogatás után 2-3 órára hidegen pihentetem.

Formázás + proofing ( formázás utáni második kelesztés ):

2-3 órára szoba hőmérsékletre behozom, közben 3 x 4 x gömbölygetem, hajtogatom. A tészta egyre levegősebbé válik, elkezd kelni. 

A tésztát lisztmentes munkalapra kiborítom és megformázom.

Egy szakajtót kenyeres ruhával kibélelek, rétesliszttel beszórom, majd a megformázott kenyeret fejjel lefelé belehelyezem. Betakargatom és szoba hőmérsékleten kelesztem 2-3 órát.

Egy fedeles jénai tálat vékonyan kiolajozok, hogy a sütőpapír ne csússzon el, majd a megkelt kenyeret átfordítom a jénai tálba. Lefedem, és egy éjszakára hideg helyen kelesztem.  Reggelre megháromszorozza a térfogatát. Tökéletes a kelesztés, ha ujjammal benyomom és pár másodperc után kirúgja magát.

Sütés:

Tetszőlegesen bevágom,alaposan lespriccelem vízzel, ráteszem a jénai fedelét, majd berakom a hideg sütőbe. Légkeverésen 230 fokon sütöm 40 percen, majd a tetejét leveszem és még kb 15 percig sütöm .  Kifordítom a jénai tálból, rácsra teszem, vízzel lespriccelem és hagyom teljesen kihűlni.Rácson hagyom kihűlni.

 

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!