Mákos-meggyes minipite

Hozzávalók a tésztához: ( 8 db )

  1. 12 dkg liszt,
  2. 3 dkg keményítő,
  3. csipet só,
  4. 12 dkg puha vaj,
  5. 12 dkg natúr krémsajt,

A mákos töltelékhez:

  1. 20 dkg darált mák,
  2. 8 dkg cukor,
  3. 3-4 ek. tejföl,
  4. 2 tojás,
  5. 1 mk. őrölt fahéj,
  6. 1/2 citrom reszelt héja,
  7. 8  ek darabos meggylekvár,

Elkészítése:

A vajat és a krémsajtot robotgéppel krémesre keverem, majd hozzáadom a sütőporos lisztet, és gyorsan tésztát gyúrok. Folpackba csomagolom és hűtőbe teszem legalább fél órára.

A tésztát a hűtőből kiveszem és nyolc részre osztom.  Lisztezett felületen egyenként kinyújtom, majd a kis piteformákba illesztem-nyomkodom a tésztát úgy, hogy szép kis pereme legyen. Visszateszem a hűtőbe fél órára.

Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket. A mákot összekeverem a cukorral, a tejföllel, a tojások sárgájával, a citromhéjjal és a fahéjjal. A tojásfehérjét csipet só hozzáadásával kemény habbá verem, majd lazán a mákos töltelékhez keverem.

A kihűtött tészta alját jó vastagon megkenem meggylekvárral. Rásimítom a mákos tölteléket és 180 °C-on,  kb 25-30 percig sütöm, amíg a pite teteje  halványan megbarnul. Hagyom teljesen kihűlni. Porcukorral meghintem.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »