Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 2 dkg friss élesztő,
- 1 tk cukor,
- 3 dl tej,
- csipet só,
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg olvasztott margarin,
A töltelékhez:
- 1 kisebb fej fejes káposzta,
- 1 ek olaj,
- só,
- őrölt bors,
- őrölt kömény,
- 10 dkg bacon,
- 1 ek zsír,
A lekenéshez: 1 tojás,
Elkészítése:
A felaprított bacont zsírjára kisütöm, a bacont szűrőkanállal kiszedem, félreteszem.
A káposztát a torzsájáról levágom, összeaprítom, majd aprítóba felaprítom. Megsózom, állni hagyom, majd a levét kifacsarom.
A baconsütésből megmaradt zsiradékhoz adok 1 ek zsiradékot ha szükséges, és a káposztát megpárolom, közben sózom, borsozom, köménnyel ízesítem. A bacont hozzákeverem, lehűtöm.
A meglangyosított tejbe kevés cukrot szórok, belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom.
A lisztet átszitálom, összekeverem a sóval, a közepébe ütöm a tojássárgákat, a megolvasztott margarint, a tejben felfuttatott élesztőt, majd a dagasztókarral alaposan összedolgozom. Meleg helyen, letakarva kelesztem 30 percet.
Lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtom a tésztát és megkenem a baconos káposztával. A hosszanti oldalánál fogva szorosan feltekerem, majd ujjnyi vékony szeletekre felvágom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezem őket, a tetejét enyhén lenyomkodom, majd felvert tojással lekenem.
180 °C-on, 30.35 perc alatt piros-ropogósra sütöm.
Kommentek