Hozzávalók:
- 30 dkg maradék sonkás-borsós rizottó,
- 10 dkg sajt,
- 1 + 1 egész tojás,
- liszt, zsemlemorzsa a forgatáshoz,
- olaj a sütéshez,
A mártogatóshoz:
- 30 dkg natúr joghurt,
- 5 dkg majonéz,
- 15 dkg kígyóuborka,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- só,
- citromlé,
Elkészítése:
A sajtnak jó részét lereszelem, a maradékból annyi kis kockányi darabot vágok le, ahány gombócot szeretnék készíteni.
A rizottót elkeverem 1 tojással és a lereszelt sajttal. A masszából 8-10 gombócot formázok, a közepébe teszem a kis sajt kockákat. Meghempergetem a lisztbe, majd a megmaradt, felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába.
Közepesen felforrósított olajban aranybarnára sütöm a rizsgolyókat, majd rácsra kiszedve lecsöpögtetem.
A mártogatóshoz összekeverem a joghurtot a majonézzel, majd belekeverem az áttört fokhagymát és a lereszelt uborkát. Ízesítem sóval és citromlével. Ezzel tálalom a rántott rizsgolyókat.
Készíthetem bármilyen összetételű rizottóból vagy párolt rizsből is.
A rizsgolyóhoz a rizs köretet sokallom. A mártogatós szerintem elég.
Az a 30 kg maradék rizottó kicsit sok lesz ám:)