Hozzávalók:
- 1 db megtisztított, hízott kacsa,
- 2 fej fokhagyma,
- só,
- bors
A káposztás cvekedlihez:
- 1 kg fehér káposzta,
- 1 ek kacsazsír,
- só,
- bors,
- 50 dkg fodros nagykocka, durumlisztből,
Elkészítése:
A kacsa háját kiszedem, a vastagabb, zsíros bőrrészeket körbe levágom, felkockázom, és a sütőtál aljába dobom.
A kacsát szárazra törölgetem, a bőrét éles késsel berácsozom, és alaposan sózom, borsozom, áttört fokhagymával bedörzsölöm kívül-belül.
A kacsát a sütőtálba helyezem, a hátára fektetve, és kb. 1 dl vizet öntök alá. A sütőt felmelegítem 200 °C-ra.
A tálat lefedem, berakom a forró sütőbe, majd 10 perc sütés után 170 °C-ra mérsékelem a hőfokot. Így sütöm tovább, amíg a bőre megpirul, majd a hasára fordítom. Amikor gyönyörű piros-ropogósra megsült a bőre, a húsa puha és omlós, kacsát kiveszem, egy tálra teszem, majd fóliával letakarom és pihenni hagyom.
A kisült zsírból szűrőkanállal a pörcöt kiszedem. Kiváló reggeli lesz belőle ! A zsírt leszűröm egy szép kis edénybe, és hűvös helyre teszem.
A fejes káposztát lereszelem vagy a torzsát körbevágva nagyobb darabokra vágom. Aprítóba teszem, és pillanatok alatt több részletben felaprítom.
Lesózom, és 10-15 percig állni hagyom, hogy levet eresszen. Kézzel kifacsarom, és 1 ek kacsazsírt alátéve, közepes lángon kevergetve, aranybarnára párolom, pirítom. Közben őrölt borssal fűszerezem.
A fodros nagykocka tésztát sós, forró vízben kifőzöm, majd a pirított káposztához keverem és összepirítom.
A feldarabolt kacsát a káposztás cvekedlivel körítve tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: