Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- só,
- 3-4 ek hideg víz,
A töltelékhez:
- 40 dkg lereszelt, kifacsart cukkini,
- 20 dkg házi füstölt,főtt sonka, vékony csíkokra szelve,
- 15 dkg reszelt sajt,
- 1 fej vöröshagyma felszeletelve,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 1 ek liszt,
- 0,5 dl olivaolaj,
- 4 db tojás,
- 2 dl tejszín,
- vaj a sütőforma kikenéséhez,
Elkészítése:
A lisztet a hideg, felkockázott vajjal és a sóval gyors mozdulatokkal összemorzsolom, majd pár evőkanál jéghideg vízzel gombóccá gyúrom. Fóliába csomagolom, és fél órára a hűtőbe teszem.
A tojásokat és a tejszínt egy villával lazán felverem.
A cukkinit vékonyan meghámozom, lereszelem, megsózom, majd 15 perc állás után alaposan kifacsarom.
A tojásos tejszínhez adom a többi hozzávalókat, tehát a kifacsart cukkinit, a vöröshagymát, az áttört fokhagymát,a sonkát, a reszelt sajtot, majd a lisztet, és alaposan összekeverem.
A lehűtött tésztát enyhén lisztezett felületen kb 30 cm átmérőjű, kerek lappá sodrom, majd egy 26 cm átmérőjű sütőformát kibélelek vele úgy, hogy az oldalát is befedje.
A masszát beleöntöm, megrázogatva elegyengetem.
170 °C-ra előmelegített sütőben, 30-35 percig sütöm. A teteje szépen megpirosodik, a tészta ropogós, belül puha, könnyű marad.
Kommentek