Hozzávalók:
- 4 db nyúlcomb,
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 2-3 fej vöröshagyma,
- 1 egész fej fokhagyma,
- 2 db sárgarépa,
- só,
- bors,
- 1 tk majoránna,
- 1 tk lestyán,
- 1 tk kakukkfű,
- 1 csokor petrezselyem,
- 0,5 l sör,
- 1-2 dl paradicsomlé,
- 1 ek vaj,
A vöröshagymás dödölléhez:
- 1/2 kg , C-típusú burgonya,
- kb 25 dkg liszt,
- só,
- olaj,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
Elkészítése:
A felkockázott szalonnát egy serpenyőben kisütöm, majd a pörcöt kiszedem és félreteszem.
A nyúlcombokat sózom, borsozom, majd mindkét oldalát hirtelen elősütöm, megpirítom a szalonnazsírban. A húst kiveszem és félreteszem.
A sütőtál alját kikenem a maradék zsírral, majd felkarikázom a vöröshagymát, és a tál alját kirakom vele.
Megszórom a megtisztított és felszeletelt fokhagyma felével. Rárakom az elősütött nyúlcombokat.
Befedem a felkarikázott sárgarépával, rászórom a maradék fokhagymát, a felaprított petrezselymet, a félretett kisütött szalonnát, majd alaposan befűszerezem.
Felöntöm a sörrel, lefedem, és ha időm van rá, akkor pár órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe teszem.
170 °C-os sütőben, kb 2 órát sütöm. A megsült combokat a sütőtálból kiemelem, átemelem egy kisebb tálba, pár kanál szafttal meglocsolom, és 200 °C-os sütőben pár perc alatt pirosra pirítom a tetejét, majd fóliával letakarom, és félreteszem pihenni.
Ezalatt a sütőtálban maradt zöldségeket botmixerrel pépesítem, átszűröm, majd hozzáöntök annyi a paradicsomlevet, hogy megfelelő legyen a sűrűsége. Egyet forralok rajta, majd leveszem a tűzről, hozzákeverem a vajat, és tálalásig melegen tartom.
A dödölléhez a burgonyát megtisztítom, megmosom, felkockázom, és annyi sós vízben teszem fel főni, hogy éppen ellepje.
A megtisztított vöröshagymát felaprítom, kevés olajon vagy zsíron üvegesre párolom.
Ha a burgonya megfőtt, összetöröm, és hozzáadom a lisztet. A hőfokot közepesre veszem, és addig keverem, amíg teljesen összeáll, az edény falától elválik, és több lisztet már nem vesz fel. A burgonyás masszából galuskákat szaggatok a vöröshagymás zsírba, és erős lángon aranybarnára pirítom.
Kommentek