Anna konyhája

Citromkrémes – körtés galette

Hozzávalók a tésztához:

  1. 26 dkg liszt,
  2. 12 dkg hideg, felkockázott vaj,
  3. csipet só,
  4. 1-2 ek cukor,
  5. 2-3 ek hideg víz,

A töltelékhez:

  1. 15-20 dkg citromkrém, ( lemon curd )
  2. 6-7 db nem túl puha körte,
  3. 3 ek citromlé,
  4. 2 ek keményítő vagy vanília puding,
  5. 1 db tojás a lekenéshez.

Elkészítése:

A citromkrém elkészítésével kezdem, félreteszem hűlni.

A tésztához a lisztet, a cukrot, és a sót összekeverem, majd rákockázom a vajat, és szétmorzsolom benne. Apránként hozzáadom a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok belőle. A tésztát folpackba csomagolom, és fél órát a hűtőben pihentetem.

A körtéket meghámozom, magházát kikanyarítom, és feldarabolom. Meglocsolom citromlével, rászórom a keményítőt, és összekeverem.

A tésztát egy sütőpapírra helyezem és lisztezett nyújtófával, kb 30 cm-es körlapot nyújtok belőle. Nem baj, ha a széle egy kissé szabálytalan.   Egy gyors mozdulattal a sütőpapírt áthúzom egy üres sütőlapra, és ott folytatom tovább a munkát.

A kinyújtott tésztára a citromkrémet rákenem úgy, hogy a szélén egy 5 cm-es peremet üresen hagyok. Rászórom a körteszeleteket a citromkrémre, majd a tészta üres szélét visszahajtom a körtékre. Tojással a visszahajtott tésztaszélet lekenem, majd  200 °C-ra előmelegített sütőben, kb 25-30 perc alatt készre sütöm. A süteményt sütőpapírostól átemelem egy rácsra, és ott hagyom kihűlni. A tetejét porcukorral finoman behintem.

Langyosan és hidegen egyaránt finom !

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!