Hozzávalók a tésztához: (22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához )
- 12 dkg vaj, vagy vajízű margarin,
- 20 dkg morzsolt kakaós zabkeksz,
A töltelékhez:
- 50 dkg natúr krémsajt,
- 20 dkg tejföl,
- 1 ek vanília kivonat,
- 1 citrom reszelt héja,
- 10-13 dkg cukor vagy fruktóz,
- 5 dkg holland kakaópor,
- 4 tojás,
- 10 dkg 70 %-os csokoládé felaprítva,
A díszítéshez:
- 5 dkg 70 %-os ( karamellás ) étcsokoládé forgács,
Elkészítése:
Az aprítóba teszem a kekszet és durvára aprítom. Majd ugyanezt megismétlem a 10 dkg csokoládéval is. Mindkettőt félreteszem.
Az alaphoz megolvasztom a vajat,majd ráöntöm a kekszre, és összedolgozom.
A kekszalapot, egy vékonyan kivajazott kapcsos tortaformába egyenletesen elnyomkodom. 170 °C-os sütőben5 perc alatt aranybarnára sütöm, majd lehűtöm.
A töltelékhez simára keverem a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a vaníliát és a citrom lereszelt héját. Simára keverem, majd hozzáadom a kakaóport, és a tojásokat, majd tovább keverem.
Az elősütött kekszalapra öntöm a krémet, rászórom a felaprított étcsokoládét, és 140 °C-os sütőben, kb 50-55 perc alatt lágyan remegősre sütöm.
Az 5 dkg étcsokit a mikróban enyhén megmelegítem, majd simára keverem. Egy sima, hűvös felületű munkalapon, vagy márványlapon vékonyan elsimítom a csokoládét, és megvárom amíg teljesen megszilárdul. Ne legyen nagyon hideg, mert akkor könnyen törik a csoki. Egy éles, széles pengéjű késsel végighántolom a csoki felületét. Addig ismétlem a mozdulatot, amíg az összes csokoládét fel nem “kapartam”. Ezzel a csokiforgáccsal a teljesen kihűlt torta tetejét díszítem.
Kommentek