Hozzávalók:

  1. 2  nagy cukkini,
  2. 1 kg darált sertéshús,
  3. 2 gerezd fokhagyma,
  4. 2 nagyobb vöröshagyma,
  5. 3-4 paradicsom,
  6. 1 ek őrölt pirospaprika,
  7. friss kapor,
  8. 2 dl tejföl,
  9. 1 dl natúr joghurt,
  10. 2 evőkanál zsemlemorzsa,
  11. só, bors,
  12. 1 kk vegeta,
  13. olaj,
  14. 15 dkg rizs,
  15. 1 kk kurkuma,

Elkészítése:

A cukkiniket meghámozzuk, a nagyobb magvakat kiszedem, majd tökgyalun lereszelem,  lesózom, és hagyom állni. Amikor levet eresztett, kézzel kinyomkodom, és kevés olajon, 1 fej felkockázott vöröshagymával együtt pár percig párolom. A felaprított kapor felével fűszerezem.

A másik fej vöröshagymát felaprítom, kevés olajon megdinsztelem, majd a húst is belekeverem. Hozzáadom az áttört fokhagymát és a felaprított paradicsomot is. Fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával, aláöntök 1 dl sűrű paradicsomlevet, és sűrű ragut főzök belőle.

A rizst 3-4 vízben alaposan megmosom, majd 1 ek olajon üvegesre pirítom. Felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel, és lefedve, takaréklángon főzöm 10 percet. Leveszem a tűzről, és lefedve gőzében hagyom tovább puhulni.

A húsraguhoz hozzákeverem a megpárolt rizst.

Egy hőálló edényt kikenek olajjal, beleszórom a zsemlemorzsát. A cukkiniragu harmadát beleteszem, elsimítom. A húsragu felét rákanalazom és megismétlem a rétegzést. A tetejére a cukkini ragú kerüljön.

A tejfölt, és a joghurtot összekeverem a felaprított kaprral, és a felét ráöntöm a rakottas tetejére. Elsimítom, és  180 fokos sütőben addig sütöm, amíg a teteje szépen megpirul. Tálaláskor nyakon öntöm a megmaradt tejföllel.