Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg liszt,
- 3 dkg kakaópor,
- 7 dkg vaj,
- 7 dkg porcukor vagy édesítőszer,
- 1 tojás,
A töltelékhez:
- 50 dkg túró,
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg porcukor vagy édesítőszer,
- 1/2 citrom leve, reszelt héja,
- 20 g zselatinfix,
A csokis réteghez:
- 10 dkg 70 %-os étcsokokádé, (karamellás vagy narancsos ízesítéssel )
- 5 dkg vaj,
- 1 kávéskanál étolaj,
Elkészítése:
A vajat és a porcukrot habosra keverem, majd hozzáadom a tojást és tovább keverem.
A lisztet és a kakaópor összekeverem, majd beleszitálom a masszába. Összedolgozom, egyneművé gyúrom.
Lisztezett felületen kerekre kinyújtom, és egy nagyon vékonyan kivajazott, 26 cm-es, kerek piteformát kibélelek vele.
A tésztát alufóliával kibélelem, és nehezéknek rizst öntök bele. 180 °C-os, légkeveréses sütőben “vakon” sütöm 10 percet, majd a z alufóliát a nehezékkel együtt kiemelem belőle, és tovább sütöm még 5 percig.
A töltelékhez a túrót kikeverem a tejföllel, a citromlével, és a reszelt héjjal, majd botmixerrel krémesítem. Hozzáadom a porcukrot és a zselatinfixet. Alaposan összekeverem, majd az elősütött és lehűlt pitetésztára rákenem, elsimítom. A hűtőbe teszem 1-2 órára.
A csokis réteghez az összetördelt étcsokit, a vajjal és az étolajjal együtt vízgőz fölött vagy a mikróban óvatosan megolvasztom, majd simára kikeverem. Ráöntöm a lehűtött túrós töltelékre, és óvatosan körbe forgatva egyenletesen eloszlatom. A hűtőbe visszateszem, és a csokoládé teljes dermedése után szeletelem és hidegen tálalom.