Hozzávalók:
- 1 kg kicsontozott pulykacomb,
- 10 dkg házi, füstölt szalonna,
- só,
- bors,
- pulyka fűszerkeverék,
- olívaolaj,
- 1 kg kápia paprika,
- 4-5 db leves paradicsom,
- 1 fej vöröshagyma,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 1 db kisebb cukkini,
- vaj,
A burgonya gombóchoz:
- 50 dkg , nem szétfővő fajta burgonya,
- 5-6 ek liszt, 1 db tojás,
- só,
Elkészítése:
A pulykacombot megmosom, szárazra törlöm. A szalonnát felcsíkozom, és a pulykacombot gazdagon megspékelem vele.
3-4 ek llívaolajat összekeverek 1 csomag pulyka fűszerkeverékkel, és a pulykacombot alaposan bedörzsölöm. Tálba rakom, lefedem, és másnapig a hűtőben hagyom.
A megtisztított paprikát, paradicsomot, a vöröshagymát és a cukkinit felszeletelem, összekeverem, és enyhén megsózom.
A befűszerezett pulykacombot egy sütőtálba teszem, a felaprított zöldségekkel körberakom, a fűszeres olajjal meglocsolom, és lefedve, 170 °C-on 1, 5 – 2 órát sütöm.
Amikor a hús omlósra sült, a zöldséges köretből kiemelem, egy tálra rakom, és fóliával letakarva pihentetem, melegen tartom.
A visszamaradt fűszeres zöldséget botmixerrel pépesítem, és ha szükséges egy kisebb edényben a tűzre visszateszem, és egyet forralva rajta besűrítem. ( ez a lépés lehet, hogy kimaradhat. ) Diónyi vajat hozzákeverve, még krémesítem.
A burgonyát megmosom, héjában puhára főzöm. Leszűröm, kicsit hűlni hagyom, majd lehéjazom, és áttöröm. Teljesen lehűtöm, majd összedolgozom a liszttel és a tojással. 12- gombócot formázok belőle, és enyhén sós, forró vízben 12-15 percig főzöm. Leszűröm, lecsöpögtetem, és lehetőleg azonnal tálalom.
Pihentetés után a pulykacombot éles késsel felszeletelem, a lecsós mártással leöntöm, és a frissen kifőzött burgonya gombóccal tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: