Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt,
- csipet só,
- 10 dkg vaj,
- 5 dkg porcukor,
- 0,5 dl tejföl,
- 1 tojássárgája,
A töltelékhez:
- 2,5 dl tej,
- 4 tojás,
- 3 ek porcukor vagy 1 ek eritrit steviával,
- 1 ek keményítő vagy vanília ízű pudingpor,
- 1 ek vanília kivonat,
- 5-6 db nektarin.
- 2 ek cukor,
- 1 dl almalé vagy víz,
A tetejére:
- 3-4 kocka 70 %-os étcsokoládé,
- 1 kk étolaj,
- vaj, ( a csoki súlyának fele),
Elkészítése:
A tésztához a száraz hozzávalókat összemorzsolom, majd a tojássárgájával és a tejföllel összeállítom.
A tésztagombócot fóliába csomagolom, és legalább fél órára a hűtőbe teszem.
A 8 db mini piteformát olvasztott vajjal vékonyan kikenem.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítem.
A tésztát 8 egyenlő részre osztom. Vékony, kör alakúra sodrom, és a piteformákat kibélelem. Sütőpapírból kis köröket vágok, a tésztákra simítom, majd sütőbabbal beszórom, és 10 percig elősütöm. A babot a sütőpapírral együtt eltávolítom, és még kb 5 percre a sütőbe visszateszem, amíg szép aranybarna színt nem kap. A formákban hagyom kihűlni.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra keverem, majd hozzáadom a keményítőt, végül a tejjel felhígítom. Lassú tűzön, folytonos keverés mellett besűrítem. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verem, majd a besűrűsödött krémet a tűzről leveszem, és a habot azon forrón óvatosan beleforgatom, hozzákeverem.
A nektarinokat apró kockákra szeletelem. A cukrot egy serpenyőben aranybarnára karamellizálom, majd ráöntöm az almalevet, és a teljes felolvadásig forralom. A felkockázott nektarint beledobom, és lassú tűzön félpuhára párolom, miközben a levét elfőzöm. Ha kihűlt a vaníliás krémbe keverem, majd a kis kosarakba elosztom és betöltöm. A hűtőbe teszem teljes lehűlésig.
A csokoládét az olajjal és a vajjal együtt mikróban megolvasztom, és simára kikeverem. A hűtőből kivett kis piték tetejére csorgatom, majd visszateszem a csoki teljes dermedéséig.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: