Hozzávalók a tésztához: (8 db minipite )
- 15 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- 6 dkg porcukor,
- 1 tojás,
- 1/2 citrom reszelt héja,
Az étcsokis-áfonyás réteghez:
- 15 dkg áfonya vagy josta vagy ribizli,
- 3 dkg cukor,
- 1/2 citrom leve,
- 2-3 kocka 70 %-os étcsokoládé,
A túrós töltelékhez:
- 15-20 dkg ricotta vagy túró,
- 5 dkg porcukor,
- 1 tojás,
- 1 kk vaníliakivonat,
Elkészítése:
A liszttel, a porcukorral, és citrom reszelt héjával elmorzsolom a hideg vajat, majd a tojást hozzáütve gyors mozdulatokkal összeállítom. Fóliába csomagolom, és legalább fél órára a hűtőbe teszem.
Öt részre osztom, lisztezett felületen kinyújtom, majd a kis piteformákba illesztem-nyomkodom a tésztát úgy, hogy szép kis pereme legyen. A felesleges, leeső darabokat félreteszem, majd a végén összegyúrom. Ebből lesz a rácsozat a tetejére.
Az áfonyát a cukorral és a citromlével összefőzöm, langyosra hűtöm.
A túrós krémhez a ricottát összekeverem a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a túrókrémbe keverem.
Az előkészített pitetésztába aljába elosztom az áfonyát, majd ráreszelem az étcsokit. Végül rákanalazom a túrótölteléket és a piteforma széléig eligazgatom.
A maradék tésztából vékony rudakat sodrok, és a kis piték tetejét berácsozom.
180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütöm. Akkor jó, amikor a ricotta töltelék kicsit megszilárdul. Kicsit hagyom hűlni, majd óvatosan kifordítom a formából, és teljes kihűlésig a rácson hagyom. A kihűlt piték tetejét porcukorral megszórom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: