Anna konyhája

Áfonyás-ricottás minipite

 Hozzávalók a tésztához: (8 db minipite )

  1. 15 dkg liszt,
  2. 10 dkg hideg vaj,
  3. 6 dkg porcukor,
  4. 1 tojás,
  5. 1/2 citrom reszelt héja,

Az étcsokis-áfonyás réteghez:

  1. 15 dkg áfonya vagy josta vagy ribizli,
  2. 3 dkg cukor,
  3. 1/2 citrom leve,
  4. 2-3 kocka 70 %-os étcsokoládé,

A túrós töltelékhez:

  1. 15-20 dkg ricotta vagy túró,
  2. 5 dkg porcukor,
  3. 1 tojás,
  4. 1 kk vaníliakivonat,

Elkészítése:

A liszttel, a porcukorral, és citrom reszelt héjával elmorzsolom a hideg vajat, majd a tojást hozzáütve gyors mozdulatokkal összeállítom. Fóliába csomagolom, és legalább fél órára a hűtőbe teszem.

Öt részre osztom,  lisztezett felületen kinyújtom, majd a kis piteformákba illesztem-nyomkodom a tésztát úgy, hogy szép kis pereme legyen. A felesleges, leeső darabokat félreteszem, majd a végén összegyúrom. Ebből lesz a rácsozat a tetejére.

Az áfonyát a cukorral és a citromlével összefőzöm, langyosra hűtöm.

A túrós krémhez a ricottát összekeverem a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a túrókrémbe keverem.

Az előkészített pitetésztába aljába elosztom az áfonyát, majd ráreszelem az étcsokit. Végül rákanalazom a túrótölteléket és a piteforma széléig eligazgatom.

A maradék tésztából vékony rudakat sodrok, és a kis piték tetejét berácsozom.

180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütöm. Akkor jó, amikor a ricotta töltelék kicsit megszilárdul. Kicsit hagyom hűlni, majd óvatosan kifordítom a formából, és teljes kihűlésig a rácson hagyom. A kihűlt piték tetejét porcukorral megszórom.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!