Hozzávalók:
- 2 kg kifilézett csirkecomb ,
- 1 dl frissen facsart narancslé,
- 3 db narancs lereszelt héja,
- 2 ek frissen reszelt gyömbér,
- 1 ek mustár,
- 2 ek ketchup,
- 2 ek méz,
- 2 ek szójaszósz,
- 2 dl édes fehérbor,
- 5 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- 5 dkg vaj,
- 3 ek olívaolaj,
Elkészítése:
A narancsok lereszelt héját összekeverem a lereszelt gyömbérrel. A csirkecombokat alaposan bedörzsölöm sóval, majd a gyömbéres narancshéjjal. Egy lefedett tálban egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Az olívaolajat és a vajat egy serpenyőben felforrósítok, majd a csirkecombok mindkét oldalát körbepirítom.
Egy sütőtepsibe rendezem az elősütött csirkecombokat a bőrükkel felfelé.
A narancslevet összekeverem a mustárral, a ketchuppal, a szójaszósszal és a fehérborral, majd fűszerezem a borssal és az áttört fokhagymával.
A csirkecombokra rámerem a fűszeres levet, majd rálocsolom a maradék vajas olívaolajat. A sütőtálat lefedem, és 175 °C-on, 1,5-2 órán keresztül puhára sütöm.
Ha a hús megsült az alatta lévő szaftot egy kisebb edénybe leöntöm,és a mézet belekeverem. Pár kanállal a csirkecombokat megöntözöm. A sütőbe fedő nélkül visszateszem, és ( óvatosan, hogy meg ne égjen,) megpirítom a tetejét.
A többi szaftot visszateszem a tűzre, és közepes lángon, kevergetve besűrítem. Ha szükséges narancslével vagy ketchuppal még ízesítem, vagy esetleg borral hígítom.
A sűrű szaftot külön tálkában tálalom, ill. a csirkecombokra locsolom. Párolt, snidlinges rizzsel és kertész salátával tálaltam.
Kommentek