Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 25 dkg Ráma margarin,
- 3 tojássárgája,
- só,
- 3 dl tejföl,
- langyos tej,
- kb 10 dkg olvasztott margarin,
A töltelékhez:
- 40-40 dkg darált mák és darált dió,
- cukor + méz ízlés szerint,
- tej,
- őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja és leve,
- 2-2 tojásfehérje,
Elkészítése:
A töltelékkel kezdem. A darált diót mézzel és cukorral, majd őrölt fahéjjal ízlés szerint ízesítem. Annyi tejet öntök hozzá, hogy keverhető legyen, és közepes lángon felfőzöm. A tűzről leveszem,és hozzáadom a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Félreteszem hűlni. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és a kihűlt töltelékhez óvatosan hozzákeverem.
A máktölteléket ugyanígy készítem el.
A tésztához a lisztbe elmorzsolom a margarint, majd csipet sót szórok rá. A tojássárgákkal és a tejföllel összeállítom a tésztát. Ha szükséges annyi tejet adok hozzá, hogy közepes keménységű tésztát tudjak gyúrni.
Három egyenlő részre osztom, és cipókat készítek. Mindegyiket vékonyra nyújtom, majd olvasztott margarinnal vékonyan bekenem.
A rövidebbik oldalánál kezdve szorosan feltekerem. Hűvös helyre teszem fél órára, majd ujjnyi vastag szeleteket vágok belőle.
Lisztezett felületen ovális vékony lapokat sodrok belőlük, majd 1-1 evőkanálnyi tölteléket teszek a közepére, és kifli formára feltekerem őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezem őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: