Hozzávalók:
- 1 db megtisztított, hízott kacsa,
- 2 fej fokhagyma,
- só,
- bors
Elkészítése:
A kacsa háját kiszedem, a vastagabb, zsíros bőrrészeket körbe levágom, felkockázom, és a sütőtál aljába dobom.
A kacsát szárazra törölgetem, a bőrét éles késsel berácsozom, és alaposan sózom, borsozom, áttört fokhagymával bedörzsölöm kívül-belül.
A kacsát a sütőtálba helyezem, a hátára fektetve, és kb. 1 dl vizet öntök alá. A sütőt felmelegítem 200 °C-ra.
A tálat lefedem, berakom a forró sütőbe, majd 10 perc után 170 °C-ra mérsékelem a hőfokot. Így sütöm tovább, amíg megpuhul, majd a hasára fordítom. Amikor gyönyörű piros-ropogósra megsült a bőre, a húsa puha és omlós, kacsát kiveszem, és egy tálra teszem, majd egy fóliával letakarom, és pihenni hagyom.
A kisült zsírból szűrőkanállal a pörcöt kiszedem, félreteszem. A zsírt leszűröm egy szép kis edénybe, és hűvös helyre félreteszem.
A sütőtálba maradt zsiradékra teszem a felnégyelt, megsózott burgonyát, és visszateszem a sütőbe. A hőfokot megemelem 200 °C-ra, és a krumplit néha megforgatva pirosra sütöm.
Párolt lila káposztával és a ropogósra sült burgonyával tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: