Fonott almás pite

Hozzávalók a tésztához:

  1. 50 dkg liszt,
  2. 1 csom. sütőpor,
  3. 25 dkg margarin,
  4. 15 dkg porcukor,
  5. 3 tojássárgája,
  6. csipet só,
  7. 3-4 ek tejföl,

Alma töltelék hozzávalói:

  1. 1,5 kg alma,
  2. cukor ízlés szerint, ( kb 10 dkg )
  3. 1 kk őrölt fahéj,

Elkészítése:

Az almát meghámozom, kicsumázom, majd lereszelem. Egy lábosba teszem az almát, megcukrozom, fahéjat szórok rá, és 5 percig párolom, ha szükséges tovább ízesítem. Félreteszem hűlni.

A liszthez keverem a sütőport, a cukrot,a sót, belemorzsolom a margarint, hozzáadom a tojásokat, és a tejfölt, és összegyúrom. Hűtőbe teszem pihenni.

Egy kb 30×40 cm-es tepsit vajjal kikenek, liszttel megszórom.

A tésztát ketté osztom. Egyik felét tepsi méretűre kisodrom, majd a tepsibe illesztem. Zsemlemorzsával vékonyan megszórom, majd az almatölteléket rásimítom, a másik kinyújtott tésztát derelyevágóval 1-1,5 cm vékony csíkokra vágom, és kosárfonat szerűen berácsozom.  180°C-on,  40-50 alatt szép aranybarnára sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd porcukorral beszórom, négyzetes szeletekre vágom, és már tálalhatom is.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »