Hozzávalók:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg vaj,
- 1 tojássárgája,
- 1 tk só,
- 1-2 ek hideg víz,
Elkészítése:
A lisztet sóval, hideg vajjal, tojássárgájával ujjbeggyel összemorzsolom, majd nagyon hideg vízzel, gyors mozdulatokkal összeállítom, és a 1-2 órára a hűtőbe teszem.
A piteformát vékonyan kivajazom, kilisztezem. A tésztát kerekre sodrom, és a sütőformába illesztem úgy, hogy az oldala is fedve legyen. A lelógó részeket a sodrófa végiggörgetésével eltávolítom. Az alját villával sűrűn megszurkálom.
Töltelék hozzávalói:
- 40 dkg kelbimbó,
- 3 pár virsli,
- olívaolaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 3 db tojás,
- 2,5 dl tejszín,
- só,
- bors,
- 1 kk majoránna,
- 1 csipet őrölt kömény,
Elkészítése:
1 ek olívaolajon megpirítom a felkarikázott virslit, és megpirítom. A zsiradékból kiszedem, és félreteszem.
A maradék olajon megpirítom a megtisztított, és félbevágott kelbimbót, a zúzott fokhagymát, majd sózom, borsozom, ízesítem majoránnával, és őrölt köménnyel, és lefedve, félig puhára párolom. Ha szükséges 1-2 ek vizet öntök alá. Ha elkészült hozzáöntöm az előkészített virslit, és összekeverem.
A tojásokat kézi habverővel enyhén felverem, majd hozzákeverem a tejszínt. Sózom, borsozom.
Az előkészített tésztára öntöm a kelbimbó-virsli elegyet, egyenletesre elrendezem, majd nyakonöntöm a tojásos tejszínnel. Enyhén megrázogatom a piteformát, majd 180 °C-ra felmelegített sütőben, 20-25 perc alatt pirosra sütöm.
Kommentek