Anna konyhája

Vanília és csokiöntet

Hozzávalók a vanília öntethez:

  1. 3 tojás sárgája,
  2. 5 dkg cukor,
  3. 1 tk étkezési keményítő,
  4. 1 rúd vanília vagy 2 ek vanília kivonat,
  5. 5 dl tej vagy tejszín,

Elkészítése:

A vaníliarudat hosszában kettévágom, és a magját kikaparom. A tejszínnel együtt, alacsony hőmérsékleten felfőzöm. Mielőtt elkezdene forrni, lehúzom a tűzhelyről.

Közben a tojássárgájákat, cukrot és keményítőt kikeverem.

A vaníliarudat kiveszem a felmelegített tejszínből, majd állandó keverés közben a meleg tejszínt lassan a tojásos krémre öntöm.

Visszaöntöm a vaníliakrémet a lábasba, és alacsony hőmérsékleten sűrű, sima krémmé főzöm. Nem szabad, hogy forrjon, különben becsomósodhat. Akkor tökéletes, amikor a krém egy kanál fejére rátapad, és az ujjunkkal egy maradandó csíkot tudunk húzni.

A krém tetejére fóliát simítok, hogy ne bőrösödjön be, és lehűtöm.

 

Hozzávalók a csoki öntethez:

  1. 3 tojássárgája,
  2. 10 dkg porcukor,
  3. 10 dkg csokoládé,
  4. 5 dl tej vagy tejszín,
  5. 1 tk étkezési keményítő,
  6. 1 ek vanília kivonat,
  7. 2 ek rum,

Elkészítése:

A tejet és a tejszínt összeöntöm, a feldarabolt csokoládét beleteszem, és együtt alacsony hőmérsékleten, kevergetve  felfőzöm. Mielőtt elkezdene forrni, lehúzom a tűzhelyről.

Közben a tojássárgájákat, cukrot, a vaníliát és keményítőt fehéredésig kikeverem.

Állandó keverés közben a meleg tejszínt lassan a tojásos krémre öntöm.

Visszaöntöm a krémet a lábasba, és alacsony hőmérsékleten sűrű, sima krémmé főzöm. Nem szabad, hogy forrjon, különben becsomósodhat. Akkor tökéletes, amikor a krém egy kanál fejére rátapad, és az ujjunkkal egy maradandó csíkot tudunk húzni. Végül belekeverem a rumot.

A krém tetejére fóliát simítok, hogy ne bőrösödjön be, és lehűtöm.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!