Hozzávalók a vanília öntethez:
- 3 tojás sárgája,
- 5 dkg cukor,
- 1 tk étkezési keményítő,
- 1 rúd vanília vagy 2 ek vanília kivonat,
- 5 dl tej vagy tejszín,
Elkészítése:
A vaníliarudat hosszában kettévágom, és a magját kikaparom. A tejszínnel együtt, alacsony hőmérsékleten felfőzöm. Mielőtt elkezdene forrni, lehúzom a tűzhelyről.
Közben a tojássárgájákat, cukrot és keményítőt kikeverem.
A vaníliarudat kiveszem a felmelegített tejszínből, majd állandó keverés közben a meleg tejszínt lassan a tojásos krémre öntöm.
Visszaöntöm a vaníliakrémet a lábasba, és alacsony hőmérsékleten sűrű, sima krémmé főzöm. Nem szabad, hogy forrjon, különben becsomósodhat. Akkor tökéletes, amikor a krém egy kanál fejére rátapad, és az ujjunkkal egy maradandó csíkot tudunk húzni.
A krém tetejére fóliát simítok, hogy ne bőrösödjön be, és lehűtöm.
Hozzávalók a csoki öntethez:
- 3 tojássárgája,
- 10 dkg porcukor,
- 10 dkg csokoládé,
- 5 dl tej vagy tejszín,
- 1 tk étkezési keményítő,
- 1 ek vanília kivonat,
- 2 ek rum,
Elkészítése:
A tejet és a tejszínt összeöntöm, a feldarabolt csokoládét beleteszem, és együtt alacsony hőmérsékleten, kevergetve felfőzöm. Mielőtt elkezdene forrni, lehúzom a tűzhelyről.
Közben a tojássárgájákat, cukrot, a vaníliát és keményítőt fehéredésig kikeverem.
Állandó keverés közben a meleg tejszínt lassan a tojásos krémre öntöm.
Visszaöntöm a krémet a lábasba, és alacsony hőmérsékleten sűrű, sima krémmé főzöm. Nem szabad, hogy forrjon, különben becsomósodhat. Akkor tökéletes, amikor a krém egy kanál fejére rátapad, és az ujjunkkal egy maradandó csíkot tudunk húzni. Végül belekeverem a rumot.
A krém tetejére fóliát simítok, hogy ne bőrösödjön be, és lehűtöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: