Hozzávalók:
- 30 dkg liszt,
- 1/2 csomag sütőpor,
- 20 dkg vaj,
- 10 dkg porcukor,
- csipet só,
- 1 tojássárgája,
- 2 ek tejföl,
- 1 ek vanília kivonat,
- 1 üveg savanykás dzsem, (áfonya vagy ribizli )
- durvára darált dió, porcukorral tetszés szerint összekeverve,
Elkészítése:
A sütőporos lisztre szórok egy csipet sót, hozzákeverem a porcukrot, majd a vajjal összemorzsolom. Hozzáadom a tojássárgákat és a tejfölt, ízesítem a vaníliával, és gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát . Fóliába csomagolom, és 1 órára a hűtőbe teszem pihenni.
Két részre osztom, és egyenként 1/2 cm vastagra nyújtom. Egy cakkos szélű piteformával, ( vagy tányérral ) kb 26-28 cm átmérőjű, kerekre lapokra vágom. Az egyiknek a közepét egy nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Ez lesz a felső lap. Ennek a tetejét tojásfehérjével vékonyan lekenem, majd cukrozott, durvára darált dióval beszórom.
180 °C-os sütőben, 15-20 perc alatt készre sütöm. Amikor a linzerkarikák kihűltek, az alsó lapot dzsemmel megkenem, ráillesztem a felső, diós lapot, majd porcukorral megszórom.
Frissen is nagyon finom, de ha áll egy napot, a lapok puhábbak lesznek, és az ízeknek is van idejük, hogy összeérjenek.
Az eredeti receptet itt találtam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: