Gombás pulykamellfilé, töltött almával
Hozzávalók:
- 4 nagy szelet pulykamellfilé,
- 5 dkg vaj,
- 1/2 l tej,
- 1/2 fej fokhagyma,
- 5 dkg liszt,
- friss rozmaring, kakukkfű, bazsalikom,
- só,
- bors,
- 25 dkg gomba,
- 2 ek dijoni mustár,
- 2 dl száraz, fehérbor,
- 15 dkg reszelt sajt,
A körethez:
- 6 db alma,
- 25 dkg burgonya,
- 25 dkg karfiol,
- 2 dl tej,
- 10 dkg vaj,
- só,
Elkészítése:
A 1/4 fej fokhagymát apróra vágok, fél liter tejbe préselem, majd beleteszem a 4 szelet pulykamell filét, és a hűtőben 2-3 óráig állni hagyom.
A vajat felhevítem, a pulykamelleket beleforgatom a lisztbe, mindkét oldalukat megpirítom, majd kiveszem, és félreteszem.
A maradék fokhagymát vajban üvegesre pirítom, majd hozzáteszem a bazsalikomot, a kakukkfüvet, a rozmaringot és lefedve, lassú tűzön, pár percig pirítom.
A gombát vékony szeletekre vágom és hozzáteszem a fűszerekhez. Amikor a gomba levet ereszt, megszórom borssal és sóval. Hozzáadom a mustárt, rászórom a lisztet, majd felöntöm 2 dl fehérborral és lassú tűzön, fedő alatt főzöm.
Kivajazott tepsibe teszem a pulyka szeleteket, és rámerem a gomba mártást.
Elkészítem a köretet.
25 dkg burgonyát sós vízben előfőzöm, majd amikor félig főtt, hozzáadom a karfiolt és együtt főzöm tovább. Amikor megpuhultak, leszűröm, és összetöröm. Még melegen hozzáadom a vajat, kevés tejet, sót és habosra kikeverem.
Az almák közepét kivájom, az alját egyenesre levágom, hogy szilárdan megálljon, majd a karfiolos krumplipürét púposan belekanalazom. A reszelt sajt 1/3-val megszórom.
A hússzeletek köré a tepsibe rakom a megtöltött almákat, majd az előmelegített a sütőbe teszem. 180 C fokon, kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. Mielőtt teljesen megsülne, megszórom a hússzeleteket is a maradék reszelt sajttal, és visszatolom a sütőbe, amíg a sajt ráolvad.
A receptet a TV Paprika receptjei között találtam.