Hozzávalók:
- 2 kg pulykacomb filé,
- 1/2 dl frissen facsart narancslé,
- 1 ek mustár,
- 1 ek ketchup,
- 1 kk őrölt bors,
- 1 kk őrölt koriander,
- 2 ek szójaszósz,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 2 dl édes fehérbor,
- 2 x 1 kk majoránna,
- 5 gerezd fokhagyma,
- só,
A hagymás dödölléhez:
- 1,5 kg burgonya,
- kb 75 dkg liszt,
- só,
- olaj,
- 2 fej vöröshagyma,
- olaj,
Elkészítése:
A pulykahúst megmosom, leszárítom, majd megsózom, és majoránnával megszórom.
A füstölt szalonnát apróra vágom, és zsírjára kisütöm, majd megfonnyasztom rajta a megtisztított, és apróra felvágott vöröshagymát.
A pulykacombokat erős lángon körbesütöm a hagymás zsíron, majd egy tűzálló tálba rakom.
A visszamaradt zsírt összekeverem a narancsszörppel, a mustárral, a ketchuppal, a szójaszósszal, a borssal, a zúzott fokhagymával, és a fűszerekkel.Végül hozzáöntöm a bort, és ezzel a mártással lelocsolom a pulykát. A tálat jó szorosan lefedem, majd 180 °C-os sütőbe teszem, és a húst puhára sütöm. A sütés végén leveszem a fedőt, és a saját mártásával locsolgatva addig pirítom a pulykát, amíg megpirul. Egy tálra kiszedem a pulykacombokat, letakarom, és legalább fél órát pihentetem.
A tálban maradt mártást sűrűre beforralom, és külön csészében tálalom.
A húst csak a pihentetés után , közvetlenül a tálalás előtt szeletelem fel.
Tepsiben sütött-pirított hagymás dödöllével tálalom.
Amíg a hús sül elkészítem a dödöllét.
A dödölléhez a burgonyát megtisztítom, megmosom, felkockázom, és annyi sós vízben felteszem főni, ami éppen ellepi.
A megtisztított vöröshagymát felaprítom. 2 ek olajon a vöröshagymát megpirítom.
Ha a burgonya megfőtt, vizében hagyva összetöröm, és hozzáadom a lisztet, és a megpirított vöröshagymát. A hőfokot közepesre veszem, és addig keverem, amíg teljesen összeáll, az edény falától elválik, és több lisztet már nem vesz fel. Akkor félreteszem, és egy lapos tepsibe 2 ek olajat öntök, és szétkenem. A burgonyás masszából galuskákat szaggatok a beolajozott tepsibe, olajjal vékonyan lekenem a tetejüket, és grillező programon aranybarnára pirítom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: