Mézeskalács gombok

 

Hozzávalók:

  1. 45 dkg liszt,
  2. 15 dkg vaj,
  3. 13 dkg méz,
  4. 10 dkg nádcukor,
  5. 1 tk szódabikarbóna,
  6. 1 tk őrölt gyömbér,
  7. 1 tk őrölt fahéj,
  8. 1/2 tk őrölt szegfűszeg,
  9. 1/2 tk őrölt szerecsendió,
  10. 1/2 tk sütőpor,
  11. 1 db tojás,

Elkészítése:

A vajat, a mézet és a cukrot egy kisebb lábasban felmelegítem addig, amíg a cukor feloldódik, majd a tűzről leveszem, és hozzákeverem a szódabikarbónát. Félreteszem hűlni.

A lisztet átszitálom, hozzákeverem a fűszereket és a sütőport, majd az egészet a vajas masszához adom. Belekeverem a tojást, majd összegyúrom a tésztát. Végül folpackba csomagolom, és fél órára a hűtőbe teszem.

A lehűlt tésztát lisztezett felületen kinyújtom, és gomb formájú mézeskalácsokat szaggatok belőle.

( segédeszköz: két különböző méretű pogácsaszaggató, és hurkapálcika . 🙂 )

Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, 2-3 cm-es távolságot hagyva közöttük, mert kicsit nőni fognak a korongok !

180 °-os sütőben, kb 7-8 perc alatt aranysárgára sütöm, majd hagyom teljesen kihűlni.

Jól záródó fémdobozban sokáig puhák maradnak.

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »