Hozzávalók:
- 45 dkg liszt,
- 15 dkg vaj,
- 13 dkg méz,
- 10 dkg nádcukor,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 tk őrölt gyömbér,
- 1 tk őrölt fahéj,
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg,
- 1/2 tk őrölt szerecsendió,
- 1/2 tk sütőpor,
- 1 db tojás,
Elkészítése:
A vajat, a mézet és a cukrot egy kisebb lábasban felmelegítem addig, amíg a cukor feloldódik, majd a tűzről leveszem, és hozzákeverem a szódabikarbónát. Félreteszem hűlni.
A lisztet átszitálom, hozzákeverem a fűszereket és a sütőport, majd az egészet a vajas masszához adom. Belekeverem a tojást, majd összegyúrom a tésztát. Végül folpackba csomagolom, és fél órára a hűtőbe teszem.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen kinyújtom, és gomb formájú mézeskalácsokat szaggatok belőle.
( segédeszköz: két különböző méretű pogácsaszaggató, és hurkapálcika . 🙂 )
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, 2-3 cm-es távolságot hagyva közöttük, mert kicsit nőni fognak a korongok !
180 °-os sütőben, kb 7-8 perc alatt aranysárgára sütöm, majd hagyom teljesen kihűlni.
Jól záródó fémdobozban sokáig puhák maradnak.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: