Anna konyhája

Kalocsai sertésszelet

Hozzávalók:

  1. 60 dkg sertéscomb,
  2. só,
  3. bors,
  4. 3 ek liszt,
  5. 2 kk őrölt pirospaprika,
  6. 4 ek olaj,
  7. 20-25 dkg húsos, füstölt szalonna,
  8. 1 nagy fej vöröshagyma,
  9. 5 gerezd fokhagyma,
  10. kb 3 dl száraz fehérbor,
  11. 4 db nagy, húsos zöldpaprika,
  12. 1/2 csilipaprika, (ízlés szerint )
  13. 5 db paradicsom,
  14. 20 dkg szárazkolbász,

Csicsóka nokedlihez :

  1. 50 dkg megtisztított csicsóka,
  2. só,
  3. liszt,
  4. 1 tojássárgája,
  5. 2 ek olaj,
  6. 1 kis csokor petrezselyem levél felaprítva,

Elkészítése:

A sertéscombot a rostokra merőlegesen 8 kisebb szeletre vágom. Sóval, borssal meszórom. A lisztet 1 teáskanál  pirospaprikával összekeverem, majd a húsokat beleforgatom.

Az olajat egy nagyobb, mélyebb serpenyőben megforrósítom, és a combszeletek mindkét oldalát 3-3 perc alatt, erős lángon megpirítom, elősütöm. Kiszedem, lecsöpögtetem, és lefedve félreteszem.

A szalonnát apró kockákra vágom. A hús visszamaradt zsírjában kevergetve zsírjára sütöm, majd hozzáadom a finomra vágott vöröshagymát, és a fokhagymát. Addig sütöm, amíg a hagyma aranysárgára sül, majd a tűzről leemelem, a maradék  teáskanál pirospaprikával meghintem. Elkeverem, és a fehérborral felöntöm. Az elősütött húst belerakom, lefedem, és kis lángon kb 20 percig párolom. Időközben, ha szükséges az elfőtt levét pótolom.

Amíg a hús sül a kicsumázott paprikákat felkockázom. A paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobom, majd pár másodperc után szűrőkanállal kiemelem, a héját lehúzom, és felkockázom. A paprikával együtt a félig sült húshoz adom. Lefedve, közepes lángon, még további 20 percig főzöm.

Mielőtt a hús teljesen megfőne, belerakom a héjától megfosztott, karikára vágott kolbászt is.

Amíg a hús készül elkészítem a köretet. A csicsókát megtisztítom, és sós vízben megfőzöm. Amikor megpuhult leszűröm, és egy krumplinyomóba teszem. A csicsóka sok vizet tartalmaz, ezért enyhe összenyomásával eltávolítom a felesleges vizet, majd a visszamaradt csicsókát is átpréselem vele.

Egy tálba öntöm, sózom, hozzákeverem a tojássárgáját, majd annyi lisztet adok hozzá, hogy sűrű nokedlitésztát kapjak.

A tésztakifőző fazékban vizet forralok, megsózom, és a nokedliszaggatóval a tésztát a vízbe szaggatom. Amikor a víz tetejére az összes feljött leszűröm. Egy serpenyőbe olajat forrósítok, és a kifőzött csicsóka nokedlit átforgatom rajta. Lefedem, és tálalásig melegen tartom. Ha hosszabb idő telne el tálalásig, időközben megkevergetem. 

Tálaláskor a nokedlit a felaprított petrezselyemmel megszórom.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!