Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscomb,
- só,
- bors,
- 3 ek liszt,
- 2 kk őrölt pirospaprika,
- 4 ek olaj,
- 20-25 dkg húsos, füstölt szalonna,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 5 gerezd fokhagyma,
- kb 3 dl száraz fehérbor,
- 4 db nagy, húsos zöldpaprika,
- 1/2 csilipaprika, (ízlés szerint )
- 5 db paradicsom,
- 20 dkg szárazkolbász,
Csicsóka nokedlihez :
- 50 dkg megtisztított csicsóka,
- só,
- liszt,
- 1 tojássárgája,
- 2 ek olaj,
- 1 kis csokor petrezselyem levél felaprítva,
Elkészítése:
A sertéscombot a rostokra merőlegesen 8 kisebb szeletre vágom. Sóval, borssal meszórom. A lisztet 1 teáskanál pirospaprikával összekeverem, majd a húsokat beleforgatom.
Az olajat egy nagyobb, mélyebb serpenyőben megforrósítom, és a combszeletek mindkét oldalát 3-3 perc alatt, erős lángon megpirítom, elősütöm. Kiszedem, lecsöpögtetem, és lefedve félreteszem.
A szalonnát apró kockákra vágom. A hús visszamaradt zsírjában kevergetve zsírjára sütöm, majd hozzáadom a finomra vágott vöröshagymát, és a fokhagymát. Addig sütöm, amíg a hagyma aranysárgára sül, majd a tűzről leemelem, a maradék teáskanál pirospaprikával meghintem. Elkeverem, és a fehérborral felöntöm. Az elősütött húst belerakom, lefedem, és kis lángon kb 20 percig párolom. Időközben, ha szükséges az elfőtt levét pótolom.
Amíg a hús sül a kicsumázott paprikákat felkockázom. A paradicsomokat forrásban lévő vízbe dobom, majd pár másodperc után szűrőkanállal kiemelem, a héját lehúzom, és felkockázom. A paprikával együtt a félig sült húshoz adom. Lefedve, közepes lángon, még további 20 percig főzöm.
Mielőtt a hús teljesen megfőne, belerakom a héjától megfosztott, karikára vágott kolbászt is.
Amíg a hús készül elkészítem a köretet. A csicsókát megtisztítom, és sós vízben megfőzöm. Amikor megpuhult leszűröm, és egy krumplinyomóba teszem. A csicsóka sok vizet tartalmaz, ezért enyhe összenyomásával eltávolítom a felesleges vizet, majd a visszamaradt csicsókát is átpréselem vele.
Egy tálba öntöm, sózom, hozzákeverem a tojássárgáját, majd annyi lisztet adok hozzá, hogy sűrű nokedlitésztát kapjak.
A tésztakifőző fazékban vizet forralok, megsózom, és a nokedliszaggatóval a tésztát a vízbe szaggatom. Amikor a víz tetejére az összes feljött leszűröm. Egy serpenyőbe olajat forrósítok, és a kifőzött csicsóka nokedlit átforgatom rajta. Lefedem, és tálalásig melegen tartom. Ha hosszabb idő telne el tálalásig, időközben megkevergetem.
Tálaláskor a nokedlit a felaprított petrezselyemmel megszórom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: