Anna konyhája

Zserbó pite

             

Hozzávalók a tésztához:

  1. 20 dkg liszt,
  2. 10 dkg hideg vaj,
  3. 1 tojássárgája,
  4. 2 ek hideg víz,

A töltelékhez:

  1. sárgabaracklekvár,
  2. 25 dkg pirított, darált dió,
  3. 2 tojás + 1 tojás fehérje,
  4. 2 ek vanília kivonat vagy 20 gr vaníliás cukor,
  5. 8 dkg cukor,
  6. 1 ek holland kakaó,
  7. 1 dl tejszín,
  8. 5 dkg liszt,
  9. 6 gr sütőpor, (1/2 csomag )
  10. 1 ek meggylikőr,

A tetejére:

  1. 10 dkg étcsokoládé,
  2. 1 ek olaj,
  3. mogyoró krokant,

Elkészítése:

A tésztához a hideg vajat felaprítom, és gyors mozdulatokkal elmorzsolom az átszitált liszttel, a cukorral, a tojássárgájával és a hideg vízzel. Alufóliába csomagolom, és 1/2 órára a hűtőbe teszem.

A kivehető aljú piteformát kivajazom, a tésztát kerekre kisodrom, és a piteformát kibélelem vele úgy, hogy az oldalát is betakarja. A felesleget a sodrófa átgörgetésével eltávolítom. Ismét a hűtőbe teszem, amíg a tölteléket elkészítem.

Egy serpenyőbe megpirítom a diót, majd teljesen kihűtöm. Diódarálón ledarálom.

A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzákeverem a kakaót. Hígítom a tejszínnel, simára keverem a sütőporos liszttel, végül hozzáadom a diót is.

A 3 tojásfehérjét csipet só hozzáadásával kemény habbá verem, majd óvatosan a diós masszához keverem. Ízesítem a meggylikőrrel.

A lehűtött tésztát villával megszurkálom, sütőpapírt terítek rá, sütőgolyókkal betakarom, és előmelegített 180° C-os sütőben 10 percig elősütöm.

A sütőből kiveszem, és 3-4 ek sárgabarack lekvárral megkenem, majd ráöntöm a diós tölteléket.

A sütőbe visszatéve még 20-25 percig sütöm.  (15 perc után a tetejére egy sütőpapírt borítottam, és úgy sütöttem tovább.)

Amikor a sütemény teljesen kihűlt, az olajjal együtt felolvasztott csokoládéval bevontam, majd lehűtöttem. Mielőtt megdermedt volna, hideg levegőt fújó hajszárítóval a tetejét hullámosra fújattam. A pite szélét mogyoró krokanttal díszítettem.

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!