Hozzávalók:
- 2 nagyobb cukkini,
- 1 kg darált hús,
- 1 fej hagyma,
- 1 kisebb zöldpaprika,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 0,5 kg paradicsom,
- őrölt csili paprika vagy cayenne bors,
- friss oregánó,
- friss bazsalikom,
- só,
- bors,
- 2 ek. vaj,
- 2 ek. liszt,
- 3 dl húsleves,
- 3 dl tej,
- 10 dkg reszelt sajt,
- 10 dkg vékony sajtszeletek,
Elkészítése:
A hagymát, a fokhagymát, és a paprikát késes aprítóba teszem és finomra aprítom.
Egy serpenyőben 2 ek. olajon puhára párolom.Ráteszem a darált húst és nagy lángon fehéredésig sütöm.
A paradicsomokat forró vízbe mártom, lehúzom a héjukat, és késes aprítóba pépesítem.
A darált húsos keveréket sózom, borsozom, meghintem kevés cayenne borrsal és ráöntöm a paradicsot . Közepes lángon addig főzöm, míg a hús megpuhult, a szaftja besűrűsödik. Fűszerezem friss, felaprított oreganóval és bazsalikommal.
Elkészítem a besamellt. Megolvasztom a vajat, hozzáadom a lisztet, zsemleszínűre pirítom, majd hozzáöntöm a húslevest és a tejet. Folyamatosan kevergetve besűrítem, sózom, borsozom, majd a reszelt sajtot is hozzákeverem.
A cukkiniket meghámozom, és zöldséghámozóval hosszú csíkokra szelem, olívaolajjal bespriccelem, és egy grill serpenyőben mindkét oldalát megpirítom.
Egy sütőtál alját sűrűn kirakom a grillezett cukkini szeletekkel. Rásimítom a fűszeres húst, meglocsolom pár kanál sajtmártással, majd addig ismétlem, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére a sajtmártás kerül.
200 5 C-os sütőben kb 50 percig sütöm. 30 perc után a tetejére helyezem és ráolvasztom a sajtszeleteket.





