Hozzávalók:
- kb 1 kg pontyfilé, ( lehetőleg a hasaalja )
- só,
- hal fűszerkeverék,
- 1 ek őrölt fűszerpaprika,
- kukoricaliszt,
- olaj a sütéshez,
A salátához.
- 4 fej lila hagyma,
- 50 dkg főzni való újburgonya,
- só,
- kb 2.3 ek cukor,(ízlés szerint)
- kb 1 ek ecet,(ízlés szerint)
Elkészítése a salátának:
A lila hagymás krumplisalátával kezdem, hogy legyen ideje az ízeknek összeérni.
Elkészítem a salátalevet. A vízben feloldom a cukrot és a sót, majd tovább ízesítem az ecettel.
A burgonya héját lekaparom, ha apró szeműt sikerül szereznem, akkor vagy egészben hagyom, vagy félbevágom.
Sós vízben megfőzöm, leszűröm, majd hideg vizet engedek rá, hogy ne főljön tovább, egészben maradjanak a szemek.
Amíg hűl a burgonya a lila hagymát megtisztítom, uborkagyalun vékony karikákra szelem.
A burgonyát és a lila hagymát egy tálba rétegezve lerakom, majd ráöntöm az ecetes levet. A lé éppen ellepje a salátát. Lefedem, és pár órát állni hagyom hűvös helyen, vagy a hűtőben.
Elkészítése a haltöpörtyűnek:
Az igazi haltöpörtyűhöz természetesen a zsírosabb hasaalja, de általában az egész ponty feldolgozásra kerül ezen címszó alatt.
A pontyot kifilézés előtt megnyúzom.
A kifilézett pontyot 1 cm-nyi vékony, 6-8 cm hosszú szeletekre felvágom. Megsózom és fél órát állni hagyom.
A kukoricalisztet, a halfűszert, és a fűszerpaprikát összekeverem. A felszeletelt halat ebbe a lisztes-fűszeres keverékbe forgatom.
Az olajsütőbe 70 °C-ra hevítem az olajat, és a halszeleteket pár perc alatt aranybarnára sütöm. Papírszalvétán lecsöpögtetem, majd azonnal melegen tálalom a lila hagymás krumpli salátával.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: