Hozzávalók:
- 400 g durumliszt,
- 200 ml kézmeleg víz
- csipet só,
Elkészítése:
Durumlisztet azért használok, mert rugalmasabb, formatartóbb a tészta, és szerintem finomabb is !
A hozzávalókból tésztát gyúrok. A vizet fokozatosan adom hozzá, amíg kemény sima, rugalmas tésztát kapok, ami már nem ragad, és nem vesz fel több lisztet.A tésztát fóliába csomagolom, és legalább 1/2 órára a hűtőbe teszem.
Levágok a tésztából egy darabot, a többit letakarva a fólia alatt hagyom, hogy ne száradjon ki.
A tésztából ujjnyi vastag rudat sodrok, majd kb 1 cm-es darabkákra felvágom. A deszka ne legyen lisztes, mert elcsúszik rajta a tészta, és nem lehet megpöndöríteni. Egy kés tompa felével végighúzom a deszkán, amitől a tészta megpöndörödik, és kis kagyló formát vesz fel. Ez a kis mélyedés remekül magába foglalja a mártást.
Nagyon kevés liszttel leszórom, és addig a deszkán szárítom, amíg felforr a főzővíz. 1/2 kg tésztához 4-5 l vizet forralok, és 1 ek sót adok hozzá. Minél tovább szárad a tészta, annál hosszabb lesz a főzési ideje. Ha friss a tészta, a forró, sós vízben addig főzöm, amíg feljön a tetejére. Közben néha megkóstolom, és al dentéra főzöm. A vízből öblítés nélkül, (így jobban hozzátapad a mártás ) egyenesen az előkészített mártásba szedem a tésztát. A tészta még a mártásban is tovább fog főni, ezért kell nagyon figyelni, nehogy túlfőzzem a tésztát.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: