Anna konyhája

Cavatelli készítése

 

      

 Hozzávalók:

  1. 400 g durumliszt,
  2. 200 ml kézmeleg víz 
  3. csipet só,

Elkészítése:

Durumlisztet azért használok, mert rugalmasabb, formatartóbb a tészta, és szerintem finomabb is !

A hozzávalókból tésztát gyúrok. A vizet fokozatosan adom hozzá, amíg kemény sima, rugalmas tésztát kapok, ami már nem ragad, és nem vesz fel több lisztet.A tésztát fóliába csomagolom, és legalább 1/2 órára a hűtőbe teszem.

Levágok a tésztából egy darabot, a többit letakarva a fólia alatt hagyom, hogy ne száradjon ki.

A tésztából ujjnyi vastag rudat sodrok, majd kb 1 cm-es darabkákra felvágom. A deszka ne legyen lisztes, mert elcsúszik rajta a tészta, és nem lehet megpöndöríteni. Egy kés tompa felével végighúzom a deszkán, amitől a tészta megpöndörödik, és kis kagyló formát vesz fel. Ez a kis mélyedés remekül magába foglalja a mártást.

 Nagyon kevés liszttel leszórom, és addig a deszkán szárítom, amíg felforr a főzővíz. 1/2 kg tésztához 4-5 l vizet forralok, és 1 ek sót adok hozzá. Minél tovább szárad a tészta, annál hosszabb lesz a főzési ideje. Ha friss a tészta, a forró, sós vízben addig főzöm, amíg feljön a tetejére.  Közben néha megkóstolom, és al dentéra főzöm. A vízből öblítés nélkül, (így jobban hozzátapad a mártás ) egyenesen az előkészített mártásba szedem a tésztát. A tészta még a mártásban is tovább fog főni, ezért kell nagyon figyelni, nehogy túlfőzzem a tésztát.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!