Anna konyhája

Rozsos-aszalt paradicsomos császárzsemle

    

Hozzávalók:

  1. 40 dkg liszt,
  2. 20 dkg fehér rozsliszt,
  3. 2 tk só,
  4. 5 dl langyos tej,
  5. 2 dkg friss élesztő,
  6. 1 tk cukor,
  7. 2 ek natúr joghurt,
  8. 2 ek olívaolaj, (az aszalt paradicsom olajából )
  9. 5-6 db aszalt paradicsom felaprítva,
  10. szezámsó a tetejére,

Elkészítése:

A langyos tej felébe megolvasztom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom.

A liszteket kimérem, a kelesztőtálba öntöm és megsózom.  A közepébe mélyedést csinálok, és beleöntöm az olívaolajat, az aszalt paradicsomot, a joghurtot, majd a felfuttatott élesztős tejet. A félretett langyos tejből annyit öntök még hozzá, hogy össze tudjam állítani a tésztát. Kiborítom egy lisztezett felületre és gyúró- nyújtó mozdulatokkal rugalmas, sima felületű, közepes keménységű tésztát készítek.

Visszateszem a kilisztezett kelesztőtálba, lefedem, és kb 1 óra alatt a duplájára kelesztem.

A tésztát kiborítom egy enyhén lisztezett felületre, és 16 egyenlő részre osztom. Mindegyik részt kerekre formázom, majd letakarva 15 percet pihentetem. A kis gömböcökből 30-35 cm hosszú rudakat sodrok.  2-2 rudat U alakra hajtok, majd egymással szembe helyezve a tésztaszálak végeit a hurkokon átbújtatom, és kicsit meghúzva a tészta alá visszahajtom.

A zsemléket kivajazott sütőlemezre teszem, a tetejüket langyos tejjel lekenem, majd szezámsóval beszórom.

Kemencében sütöttem őket. 340 °C-on,  kb 15 perc alatt készre sültek.

A sütőben 200 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm.

A kész zsemléket rácsra szedem, és hagyom, hogy kihűljenek.

olívaolajban eltett paradicsom felaprítva került bele a zsemlébe…

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!