Hozzávalók:
- 40 dkg liszt,
- 20 dkg fehér rozsliszt,
- 2 tk só,
- 5 dl langyos tej,
- 2 dkg friss élesztő,
- 1 tk cukor,
- 2 ek natúr joghurt,
- 2 ek olívaolaj, (az aszalt paradicsom olajából )
- 5-6 db aszalt paradicsom felaprítva,
- szezámsó a tetejére,
Elkészítése:
A langyos tej felébe megolvasztom a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom.
A liszteket kimérem, a kelesztőtálba öntöm és megsózom. A közepébe mélyedést csinálok, és beleöntöm az olívaolajat, az aszalt paradicsomot, a joghurtot, majd a felfuttatott élesztős tejet. A félretett langyos tejből annyit öntök még hozzá, hogy össze tudjam állítani a tésztát. Kiborítom egy lisztezett felületre és gyúró- nyújtó mozdulatokkal rugalmas, sima felületű, közepes keménységű tésztát készítek.
Visszateszem a kilisztezett kelesztőtálba, lefedem, és kb 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
A tésztát kiborítom egy enyhén lisztezett felületre, és 16 egyenlő részre osztom. Mindegyik részt kerekre formázom, majd letakarva 15 percet pihentetem. A kis gömböcökből 30-35 cm hosszú rudakat sodrok. 2-2 rudat U alakra hajtok, majd egymással szembe helyezve a tésztaszálak végeit a hurkokon átbújtatom, és kicsit meghúzva a tészta alá visszahajtom.
A zsemléket kivajazott sütőlemezre teszem, a tetejüket langyos tejjel lekenem, majd szezámsóval beszórom.
Kemencében sütöttem őket. 340 °C-on, kb 15 perc alatt készre sültek.
A sütőben 200 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm.
A kész zsemléket rácsra szedem, és hagyom, hogy kihűljenek.
olívaolajban eltett paradicsom felaprítva került bele a zsemlébe…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: