Hozzávalók:
- 70 dkg liszt,
- 2 tk só,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 5 dl langyos tej,
- 2 dkg friss élesztő,
- 1 tk cukor,
Elkészítése:
A vajat megolvasztom.
A langyos tej felébe felolvasztom a cukrot, majd belemorzsolom a friss élesztőt, és felfuttatom.
A lisztet megsózom, a közepébe öntöm a vajat és a felfuttatott élesztőt, majd összeállítom a tésztát. A félretett tejből annyit használok fel, hogy közepes keménységű tésztát kapjak. Az így összeállított tésztát lisztezett felületre kiborítom, és gyúró-nyújtó mozdulatokkal rugalmas, sima felületű tésztát készítek. Kilisztezett kelesztőtálba teszem, és lefedve kb 40-60 perc alatt a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre kiborítom, és 12 egyenlő részre osztom. Mindegyik darabot meggömbölyítem, és 10-15 percet pihentetem, majd 35-40 cm hosszú rudakat sodrok belőlük.
2-2 szálat U alakra hajtok, majd egymással szembe helyezve a tésztaszálak végeit a hurkokon átbújtatom, és kicsit meghúzva a tészta alá visszahajtom.
A kis zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire rakom, a tetejét tojással bekenem, szezámmaggal megszórom, és 15 percet pihentetem. 200 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: