Anna konyhája

Császárzsemle

 

Hozzávalók:

  1. 70 dkg liszt,
  2. 2 tk só,
  3. 5 dkg olvasztott vaj,
  4. 5 dl langyos tej,
  5. 2 dkg friss élesztő,
  6. 1 tk cukor,

Elkészítése:

A vajat megolvasztom.

A langyos tej felébe felolvasztom a cukrot, majd belemorzsolom a friss élesztőt, és felfuttatom.

A lisztet megsózom, a közepébe öntöm a vajat és a felfuttatott élesztőt, majd összeállítom a tésztát. A félretett tejből annyit használok fel, hogy  közepes keménységű tésztát kapjak. Az így összeállított tésztát lisztezett felületre kiborítom, és gyúró-nyújtó mozdulatokkal rugalmas, sima felületű tésztát készítek. Kilisztezett kelesztőtálba teszem, és lefedve kb 40-60 perc alatt a duplájára kelesztem.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre kiborítom, és 12 egyenlő részre osztom. Mindegyik darabot meggömbölyítem, és 10-15 percet pihentetem, majd 35-40 cm hosszú rudakat sodrok belőlük.

2-2 szálat U alakra hajtok, majd egymással szembe helyezve a tésztaszálak végeit a hurkokon átbújtatom, és kicsit meghúzva a tészta alá visszahajtom.

 

A kis zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire rakom, a tetejét tojással bekenem, szezámmaggal megszórom, és 15 percet pihentetem. 200 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!