Anna konyhája

Csuszatészta durumlisztből

  

Hozzávalók:

  1. 50 dkg durumliszt,
  2. 2,5 dl langyos víz,
  3. csipet só

Elkészítése:

A hozzávalókból tésztát gyúrok. A vizet fokozatosan adom hozzá, annyit, hogy sima, rugalmas,  kemény, mégis formázható tésztamasszát kapjak. Fóliába csomagolom, és legalább fél órára a hűtőben pihentetem.

A gyúrt tésztát vékonyra kinyújtom, a tésztasodró gép 5-6 fokozatáig sodorva, majd egy tiszta konyharuhán kiterítve addig szárítom, amíg annyira meg nem szárad, hogy tördelni tudjam. A megfelelő meleg, a száraz levegő, illetve a légmozgás, mind elősegíti a száradást.  Körülbelül 1/2 – 1/4 tenyérnyi, szabálytalan darabokra aprítom.

A gyúrt tészta kifőzése:

Egy szűrőbetétes tésztakifőző fazékban, kb a tészta tömegének 8-10 szeresének megfelelő mennyiségű vizet felforralok, amihez sót és étolajat  adok.   50 dkg tészta kifőzéséhez kb 4-5 liter víz szükséges, és ehhez kb 1 evőkanálnyi sót, és 2 evőkanálnyi olajat adok.

A kész tésztát a lobogva forró vízbe teszem és elkeverem. A főzővizet enyhe forrásban tartva, a tésztát időnként megkeverve, pár perc alatt készre főzöm. Friss tészta esetén kevesebb a főzési idő. Gyakorlatilag, amikor a tészta feljön a víz tetejére, kiveszek egy kis darabot és megkóstolom. A tészta rugalmas legyen és harapni lehessen, tehát al dentéra főzöm. Azonnal kiemelem a szűrőbetéttel együtt, alaposan lecsöpögtetem.

A leszűrés után hideg vízzel alaposan leöblítem, hogy a tésztadarabok ne tapadjanak össze.A leszűrt tésztát forró serpenyőbe öntöm, vajat vagy olajat locsolok rá, összekeverem és felforrósítom.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!