Hozzávalók:
- 50 dkg durumliszt,
- 2,5 dl langyos víz,
- csipet só
Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrok. A vizet fokozatosan adom hozzá, annyit, hogy sima, rugalmas, kemény, mégis formázható tésztamasszát kapjak. Fóliába csomagolom, és legalább fél órára a hűtőben pihentetem.
A gyúrt tésztát vékonyra kinyújtom, a tésztasodró gép 5-6 fokozatáig sodorva, majd egy tiszta konyharuhán kiterítve addig szárítom, amíg annyira meg nem szárad, hogy tördelni tudjam. A megfelelő meleg, a száraz levegő, illetve a légmozgás, mind elősegíti a száradást. Körülbelül 1/2 – 1/4 tenyérnyi, szabálytalan darabokra aprítom.
A gyúrt tészta kifőzése:
Egy szűrőbetétes tésztakifőző fazékban, kb a tészta tömegének 8-10 szeresének megfelelő mennyiségű vizet felforralok, amihez sót és étolajat adok. 50 dkg tészta kifőzéséhez kb 4-5 liter víz szükséges, és ehhez kb 1 evőkanálnyi sót, és 2 evőkanálnyi olajat adok.
A kész tésztát a lobogva forró vízbe teszem és elkeverem. A főzővizet enyhe forrásban tartva, a tésztát időnként megkeverve, pár perc alatt készre főzöm. Friss tészta esetén kevesebb a főzési idő. Gyakorlatilag, amikor a tészta feljön a víz tetejére, kiveszek egy kis darabot és megkóstolom. A tészta rugalmas legyen és harapni lehessen, tehát al dentéra főzöm. Azonnal kiemelem a szűrőbetéttel együtt, alaposan lecsöpögtetem.
A leszűrés után hideg vízzel alaposan leöblítem, hogy a tésztadarabok ne tapadjanak össze.A leszűrt tésztát forró serpenyőbe öntöm, vajat vagy olajat locsolok rá, összekeverem és felforrósítom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: