Hozzávalók:
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Egy tálba teszem a lisztet, a sót, közepébe ütöm a tojást, majd az élesztős tejjel simára keverem. Nokedli sűrűségű tésztát kapok.
A tésztát lefedve, meleg helyen, 3/4 – 1 órán át kelesztem.
A tarkedli sütő (vagy más néven tükörtojás sütő) mélyedéseibe egy-egy teáskanálnyi étolajat kanalazok, és közepes hőfokon, lassan felhevítem.
A tésztából a mélyedésekbe annyit kanalazok, hogy majdnem a peremükig megteljenek.
Közepes hőfokon, oldalanként kb. 2-3 perc alatt kisütjük őket. Sütés közben érdemes pörgetni a kis fánkokat, mert a középső részen mindig előbb pirulnak, mint a szélén. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat felszívassuk.
Porcukorral megszórva vagy házi baracklekvárba mártogatva a legfinomabb.
Nagymamám tarkedli sütője—igazi érték !
a legújabb,………vajon érték lesz 100 év múlva ? Nem hiszem…