Anna konyhája

Tarkedli

     

Hozzávalók:

  1. 70 dkg liszt
  2. 2,5 dkg friss élesztő,
  3. 1/2 l tej, 
  4. 1 ek cukor,
  5. 3 db tojás,
  6. 1 csipet só,
  7. étolaj,

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. 

Egy tálba teszem a lisztet, a sót, közepébe ütöm a tojást, majd az élesztős tejjel simára keverem. Nokedli sűrűségű tésztát kapok.

A tésztát lefedve, meleg helyen, 3/4 – 1 órán át kelesztem.

A tarkedli sütő (vagy más néven tükörtojás sütő) mélyedéseibe egy-egy teáskanálnyi étolajat kanalazok, és közepes hőfokon, lassan felhevítem.

A tésztából a mélyedésekbe annyit kanalazok, hogy majdnem a peremükig megteljenek.

Közepes hőfokon, oldalanként kb. 2-3 perc alatt kisütjük őket. Sütés közben érdemes pörgetni a kis fánkokat, mert a középső részen mindig előbb pirulnak, mint a szélén. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat felszívassuk.

Porcukorral megszórva vagy házi baracklekvárba mártogatva a legfinomabb.

Nagymamám tarkedli sütője—igazi érték !

a legújabb,………vajon érték lesz 100 év múlva ?  Nem hiszem…

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!