Hozzávalók:
- 2 kg bárányhús, ( comb, lapocka, borda csonttal együtt )
- 2 ek sertészsír,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 3 fej vöröshagyma,
- 2 db csípős zöldpaprika,
- 1 db paradicsom,
- 3 dl száraz vörösbor,
- 3 ek őrölt pirospaprika,
- só, bors,
- 1 kk őrölt köménymag
Elkészítése:
A bárányhúst felkockázom, a csontos részeket (gerinc, borda ) a csontokkal együtt teszem majd a pörköltbe.
Egy bográcsba tűzre teszem a zsírt, beledobom a felkockázott füstölt szalonnát, és az apróra vágott vöröshagymát.
Lassú tűzön üvegesre pirítom a hagymát, és a szalonnát. Hozzáteszem a bárányhúst a csontos részekkel együtt, és lepirítom. Közben megszórom a fűszerekkel, a legvégén adom hozzá a pirospaprikát. Miután összekevertem, azonnal ráöntöm a vörösbort. Egyet forralok rajta, majd rádobom a zöldpaprikát és a paradicsomot is. Felöntöm annyi vízzel, hogy teljesen ne lepje el a húst teljesen.
Lassú tűzön rotyogtatva főzöm, közben néha a bogrács forgatásával ” keverem “. Ha fiatal a bárány 2 óra elég a főzéshez. Addig főzöm, amíg az inas részek is megpuhulnak, és sűrű, ragadós szaft nem képződik. ( a víz hozzáadásával nagyon óvatosnak kell lenni, mert könnyen híg, ízetlen pöri lesz belőle ! )
Kapros galuskával, és friss fejes salátával tálaltam.
…sima nokedlivel…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: