Hozzávalók:
- 50-60 dkg eper,
A tésztához:
- 25 dkg liszt,
- 5 dkg darált mandula,
- 15 dkg vaj,
- 7 dkg cukor vagy édesítőszer,
- 1 db tojássárgája,
- csipet só,
A krémhez:
- 3 dl tejszín vagy magas zsírtartalmú tej,
- 3 tojássárgája,
- 2 ek kukoricakeményítő,
- 2-3 ek cukor vagy édesítőszer,
- 1/2 rúd vanília,
- 2,5 dkg vaj,
A díszítéshez:
- 1/2 csomag piros színű tortazselé,
- 1 dl víz,
- szilikonos ecset a lekenéshez, 🙂
Elkészítése:
Az epret folyó víz alatt, egy szűrőkanálba téve megmosom, majd alaposan lecsöpögtetem.
A linzertészta elkészítésével folytatom. A lisztet, a mandulát és a cukrot elmorzsolom a vajjal, csipet sóval megszórom, majd a tojásokkal sima tésztát gyúrok. Fóliába csomagolom, és 1 órára a hűtőbe teszem.
Lisztezett felületen kerekre ( kb 36 cm ) sodrom a tésztát, és egy kivehető aljú, 25 cm átmérőjű piteformába terítem úgy, hogy az oldalán pereme is legyen. A túllógó tésztaszéleket a sodrófa végig görgetésével levágom. Villával az alját sűrűn megszurkálom, majd a 165 °C-on, légkeverésen, kb 20-25 perc alatt készre sütöm. A formában hagyom kihűlni, majd a tálaló tálcára teszem.
A krémhez a cukrot habosra keverem a tojások sárgájával és a keményítővel, majd belekeverem a vanília kikapart magjait. Fokozatosan hozzákeverem a tejszínt, majd közepes lángon felteszem főzni. Folyamatosan keverve sűrű, sima, bársonyos krémet főzök. Nem szabad, hogy forrjon. Akkor jó, amikor a krém a kanál fejére rátapad, és ha húzunk egy csíkot az ujjunkkal, a csík ottmarad.
A krémet a tűzről leveszem, és belekeverem a vajat. Amikor elolvadt, és teljesen sima , az előkészített linzerformába öntöm, egyenletesre elsimítom.
Az eperszemekről éles késsel eltávolítom a kis szárrészeket, majd sűrűn egymás mellé illesztgetve a torta tetejét kirakom. A hűtőbe teszem, majd egy óra múlva a megolvasztott tortazselével az eperszemeket lekenem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: