Anna konyhája

Epertorta vaníliakrémmel

Hozzávalók:

  1. 50-60 dkg eper,

A tésztához:

  1. 25 dkg liszt,
  2. 5 dkg darált mandula,
  3. 15 dkg vaj,
  4. 7 dkg cukor vagy édesítőszer,
  5. 1 db tojássárgája,
  6. csipet só,

A krémhez:

  1. 3 dl tejszín vagy magas zsírtartalmú tej,
  2. 3 tojássárgája,
  3. 2 ek kukoricakeményítő,
  4. 2-3 ek cukor vagy édesítőszer,
  5. 1/2 rúd vanília,
  6. 2,5 dkg vaj,

A díszítéshez:

  1. 1/2 csomag piros színű tortazselé,
  2. 1 dl víz,
  3. szilikonos ecset a lekenéshez, 🙂

Elkészítése:

Az epret folyó víz alatt, egy szűrőkanálba téve megmosom, majd alaposan lecsöpögtetem. 

A linzertészta elkészítésével folytatom. A lisztet, a mandulát és a cukrot elmorzsolom a vajjal, csipet sóval megszórom, majd a tojásokkal sima tésztát gyúrok. Fóliába csomagolom, és 1 órára a hűtőbe teszem.

Lisztezett felületen kerekre ( kb 36 cm ) sodrom a tésztát, és egy kivehető aljú, 25 cm átmérőjű  piteformába terítem úgy, hogy az oldalán pereme is legyen. A túllógó tésztaszéleket a sodrófa végig görgetésével levágom. Villával az alját sűrűn megszurkálom, majd a 165 °C-on, légkeverésen, kb 20-25 perc alatt készre sütöm. A formában hagyom kihűlni, majd a tálaló tálcára teszem.

A krémhez a cukrot habosra keverem a tojások sárgájával és a keményítővel, majd belekeverem a vanília kikapart magjait. Fokozatosan hozzákeverem a tejszínt, majd közepes lángon felteszem főzni. Folyamatosan keverve sűrű, sima, bársonyos krémet főzök. Nem szabad, hogy forrjon.  Akkor jó, amikor a krém a kanál fejére rátapad, és ha húzunk egy csíkot az ujjunkkal, a csík ottmarad.

A krémet a tűzről leveszem, és belekeverem a vajat. Amikor elolvadt, és teljesen sima , az előkészített linzerformába öntöm, egyenletesre elsimítom.

Az eperszemekről éles késsel eltávolítom a kis szárrészeket, majd sűrűn egymás mellé illesztgetve a torta tetejét kirakom. A hűtőbe teszem, majd egy óra múlva a megolvasztott tortazselével az eperszemeket lekenem.

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!