Anna konyhája

Citromtorta

        

Hozzávalók a tésztához:

  1. 16 dkg vaj,
  2. 10 dkg porcukor,
  3. 1 főtt tojás sárgája,
  4. 1 tojás sárgája,
  5. 1 ek vanília kivonat,
  6. csipet só,
  7. 24 dkg félfogós süteményliszt, 

Hozzávalók a krémhez:

  1. 1 citrom reszelt héja,
  2. 3 citrom kifacsart és átszűrt leve, ( 2 dl )
  3. 3 egész tojás,
  4. 3 tojás sárgája,
  5. 15 dkg porcukor,
  6. 14,5 dkg vaj,
  7. 1,2 dl tejföl,

Elkészítése:

A vajat a porcukorral habosra keverem a vaníliával együtt. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a tojássárgáját, belereszelem a főtt tojás sárgáját, majd beleszitálom a csipet sóval elkevert lisztet. Fóliába csomagolom, cipóvá formázom, és 2 órára a hűtőbe teszem.

Lisztezett felületen kerekre ( kb 36 cm ) sodrom a tésztát, és egy kivehető aljú, 25 cm átmérőjű  piteformába terítem úgy, hogy az oldalán pereme is legyen. A túllógó tésztaszéleket a sodrófa végig görgetésével levágom. Villával az alját sűrűn megszurkálom, majd a tésztát 1/2 órára ismét a hűtőbe teszem.

Pihentetés után 160 °C-on, 20 percig, világosbarnára sütöm. Teljesen kihűtöm, addig elkészítem a krémet.

1 citrom héját vékonyan lereszelem. 3 citrom levét kifacsarom, és átszűröm. 

3 egész tojást és 3 tojás sárgáját 15 dkg cukorral, a citromhéjjal és az átszűrt citromlével habosra keverem vízgőz felett. Amikor melegedni kezd, hozzáadom a felkockázott vajat, és habverővel kevergetve, kb 8-10 perc alatt besűrítem. Leveszem a tűzről, és hozzákeverem a tejfölt. A krémet egyenletesen a tortára öntöm, hűvös helyre teszem, majd amikor lehűlt, a hűtőbe teszem megdermedni. Egy szép, vékony szelet citromot teszek a közepére díszítésként.

 

 

 
Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!