Hozzávalók a tésztához:
- 16 dkg vaj,
- 10 dkg porcukor,
- 1 főtt tojás sárgája,
- 1 tojás sárgája,
- 1 ek vanília kivonat,
- csipet só,
- 24 dkg félfogós süteményliszt,
Hozzávalók a krémhez:
- 1 citrom reszelt héja,
- 3 citrom kifacsart és átszűrt leve, ( 2 dl )
- 3 egész tojás,
- 3 tojás sárgája,
- 15 dkg porcukor,
- 14,5 dkg vaj,
- 1,2 dl tejföl,
Elkészítése:
A vajat a porcukorral habosra keverem a vaníliával együtt. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a tojássárgáját, belereszelem a főtt tojás sárgáját, majd beleszitálom a csipet sóval elkevert lisztet. Fóliába csomagolom, cipóvá formázom, és 2 órára a hűtőbe teszem.
Lisztezett felületen kerekre ( kb 36 cm ) sodrom a tésztát, és egy kivehető aljú, 25 cm átmérőjű piteformába terítem úgy, hogy az oldalán pereme is legyen. A túllógó tésztaszéleket a sodrófa végig görgetésével levágom. Villával az alját sűrűn megszurkálom, majd a tésztát 1/2 órára ismét a hűtőbe teszem.
Pihentetés után 160 °C-on, 20 percig, világosbarnára sütöm. Teljesen kihűtöm, addig elkészítem a krémet.
1 citrom héját vékonyan lereszelem. 3 citrom levét kifacsarom, és átszűröm.
3 egész tojást és 3 tojás sárgáját 15 dkg cukorral, a citromhéjjal és az átszűrt citromlével habosra keverem vízgőz felett. Amikor melegedni kezd, hozzáadom a felkockázott vajat, és habverővel kevergetve, kb 8-10 perc alatt besűrítem. Leveszem a tűzről, és hozzákeverem a tejfölt. A krémet egyenletesen a tortára öntöm, hűvös helyre teszem, majd amikor lehűlt, a hűtőbe teszem megdermedni. Egy szép, vékony szelet citromot teszek a közepére díszítésként.
Kommentek