Hozzávalók:
A levesbetéthez:
Elkészítése:
Aszáraz fehér babot előző este bő vízben beáztatom.
Másnap a leveskockákat feloldom 1 l forró vízben, beleöntöm a fehér babot, lefedem, és lassú tűzön felteszem főni.Ha megfőtt, a babot leszűröm, a levet félreteszem.
Közben felforrósítok egy serpenyőt, és aranyszínűre pirítom rajta a felkockázott szalonnát. Kiszedem és félreteszem.
A visszamaradt zsiradékból kiveszek 3 evőkanálnyit és egy fazékba merem, majd megpirítom rajta a felkockázott vöröshagymát, fokhagymát, répát, és a zellert. Hozzáadom a paradicsomlevet, majd felöntöm a félretett bab főzőlevével. Felforralom, közben sózom, borsozom. Közepes lángon addig főzöm, amíg a zöldségek és a bab megpuhulnak. A tűzről levéve botmixerrel pépesítem, majd hozzáöntöm a leszűrt babot. A megfelelő sűrűségűre beállítom a levest az elpárolgott víz pótlásával.
A tojást egy kis tálba felütöm, egy kevés vizet adok hozzá, és simára keverem vele a lisztet. A nokedli sűrűségű tésztát kell kapjak. Kislyukú nokedli szaggatón a forrásban lévő levesbe szaggatom.
Forralok rajta egyet, és a félretett ropogós szalonnával tálalom. Tejföllel lehet gazdagítani.