Hozzávalók:
- 40 dkg fehér bab, (esetleg babkonzerv )
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg füstölt, húsos szalonna,
- 1 db sárgarépa,
- 1 ág szárzeller,
- 6 ek sűrített paradicsom vagy sűrű paradicsomlé,
- 2 db zöldségleveskocka,
- só,
- bors,
A levesbetéthez:
- 1 db tojás,
- 2 ek víz,
- kb 3-4 ek liszt,
Elkészítése:
Aszáraz fehér babot előző este bő vízben beáztatom.
Másnap a leveskockákat feloldom 1 l forró vízben, beleöntöm a fehér babot, lefedem, és lassú tűzön felteszem főni.Ha megfőtt, a babot leszűröm, a levet félreteszem.
Közben felforrósítok egy serpenyőt, és aranyszínűre pirítom rajta a felkockázott szalonnát. Kiszedem és félreteszem.
A visszamaradt zsiradékból kiveszek 3 evőkanálnyit és egy fazékba merem, majd megpirítom rajta a felkockázott vöröshagymát, fokhagymát, répát, és a zellert. Hozzáadom a paradicsomlevet, majd felöntöm a félretett bab főzőlevével. Felforralom, közben sózom, borsozom. Közepes lángon addig főzöm, amíg a zöldségek és a bab megpuhulnak. A tűzről levéve botmixerrel pépesítem, majd hozzáöntöm a leszűrt babot. A megfelelő sűrűségűre beállítom a levest az elpárolgott víz pótlásával.
A tojást egy kis tálba felütöm, egy kevés vizet adok hozzá, és simára keverem vele a lisztet. A nokedli sűrűségű tésztát kell kapjak. Kislyukú nokedli szaggatón a forrásban lévő levesbe szaggatom.
Forralok rajta egyet, és a félretett ropogós szalonnával tálalom. Tejföllel lehet gazdagítani.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: