Anna konyhája

Meggyes-túrós pite

 

 

    

Hozzávalók:

  1. 24 dkg liszt,
  2. 10 dkg vaj,
  3. 5 dkg cukor,
  4. 1 db tojás,
  5. só,
  6. zabpehely a szóráshoz,

A túrókrémhez:

  1. 25 dkg túró,
  2. 25 dkg mascarpone,
  3. 5 dkg cukor,
  4. 1 db tojás,
  5. 1 db tojássárgája,
  6. 1 ek citromlé,

A  meggyréteghez:

  1. 40-50 dkg kimagozott meggy,
  2. 5 dkg cukor,
  3. 1/2 citrom reszelt héja,
  4. 2 tk zselatinpor,

Elkészítése:

Gyors mozdulatokkal morzsás állagúra eldolgozom a lisztet a hideg vajjal, majd hozzáadom a sót, a cukrot és a tojást. Egy nagyon kevés jéghideg víz hozzáadásával sima tésztát gyúrok. Folpackba csomagolom, és egy órára a hűtőbe teszem.

A túrót krumplinyomón átnyomom, és simára keverem a mascarponéval, a tojással és a tojássárgájával. Végül belekeverem a cukrot a citromlével együtt.

A meggyet egy lábasba teszem a cukorral, a citromhéjjal és 1-2 ek vízzel együtt, és felforralom. Közepes lángon főzöm 2-3 percig, majd leveszem, és hagyom kihűlni.

Lisztezett felületen kinyújtom a tésztát  kb 30 cm átmérőjű körre, és belenyomkodom egy 22-24 cm-es kivajazott piteformába úgy, hogy pereme is legyen. A közepét villával megböködöm, sütőpapírt terítek rá, majd sütőgolyókkal rögzítem,  és 180 °C-on, 20 percig világosra elősütöm. Kiveszem és a tésztát, eltávolítom a golyókat és a sütőpapírt,  megszórom egy kevés zabpehellyel, és rásimítom a túrókrémet. Visszateszem a sütőbe és további 20 percig még sütöm, majd hagyom kihűlni.

A zselatinport simára keverem 2 ek hideg vízben, hagyom megduzzadni, majd kis lángon megolvasztom, és a meggyhez keverem. Elosztom a sütemény tetején, majd a hűtőbe teszem 1-2 órára dermedni.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!