Hozzávalók: (a hozzávalók aránya a klasszikus recept szerint : liszt:zsiradék:cukor = 4:2:1
- 40 dkg finomliszt,
- 20 dkg fagyos vaj vagy margarin,
- 10 dkg porcukor,
- csipet só,
- 1 csom. vaníliás cukor,
- 1 tojássárgája,
Elkészítése:
Az alapanyagok, az eszközök, és a kezem is hideg kell, hogy legyen, ezért nem árt fagyos vajat használni, és hideg vízben “megáztatott” kézzel dolgozni.
A lisztet a gyúrólapra szitálom, a vaníliás cukrot rászórom. A fagyos vajat kis kockákra szelem, és a liszt tetejére szórom.
Egy széles pengéjű késsel gyors mozdulatokkal beledolgozom a vajat a lisztbe. Rászitálom a porcukrot, hozzáadom a sót, és a tojássárgáját. A szélétől a közepe felé haladva beledolgozom a lisztes morzsalékba, majd gyorsan összegyúrom.
Cipót formálok belőle, fóliába csomagom, és legalább fél órára a hűtőbe teszem.
Lisztezett bunkalapon két fólia között a kívánt vastagságúra kisodrom, és a receptnek megfelelően alakítom a továbbiakban.
180 °C-on, 8-10 perc elég egy 3-5 mm vastag linzertészta sütéséhez. Mindig világossárgára sütöm, különben keserű lesz az íze.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: