Anna konyhája

Linzer tészta – alaprecept

  

Hozzávalók: (a hozzávalók aránya a klasszikus recept szerint : liszt:zsiradék:cukor = 4:2:1

  1. 40 dkg finomliszt,
  2. 20 dkg fagyos vaj vagy margarin,
  3. 10 dkg porcukor,
  4. csipet só,
  5. 1 csom. vaníliás cukor,
  6. 1 tojássárgája,

Elkészítése:

Az alapanyagok, az eszközök, és a kezem is hideg kell, hogy legyen, ezért nem árt fagyos vajat használni, és hideg vízben “megáztatott” kézzel dolgozni.

A lisztet a gyúrólapra szitálom, a vaníliás cukrot rászórom. A fagyos vajat kis kockákra szelem, és a liszt tetejére szórom.

Egy széles pengéjű késsel gyors mozdulatokkal beledolgozom a vajat a lisztbe. Rászitálom a porcukrot, hozzáadom a sót, és a tojássárgáját. A szélétől a közepe felé haladva beledolgozom a lisztes morzsalékba, majd gyorsan összegyúrom.

Cipót formálok belőle, fóliába csomagom, és legalább fél órára a hűtőbe teszem.

Lisztezett bunkalapon két fólia között a kívánt vastagságúra kisodrom, és a receptnek megfelelően alakítom a továbbiakban.

180 °C-on, 8-10 perc elég egy 3-5 mm vastag linzertészta sütéséhez. Mindig világossárgára sütöm, különben keserű lesz az íze.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!