Karamellel töltött vaníliás keksz

  

Hozzávalók :

  1. 35 dkg liszt,
  2. 5 dkg kukoricaliszt,
  3. 15 dkg cukor,
  4. só,
  5. 25 dkg vaj,
  6. 1 tojás sárgája,
  7. 2 tk vanília kivonat,
  8. a tetejére olvasztott étcsokoládé,

A töltelékhez:

  1. 2 dl tejszín,
  2. 2 ek méz,
  3.  1 ek cukor,
  4. 12 dkg vaj,
  5. csipet só,

Elkészítése:

A krémmel kezdem, hogy legyen ideje lehűlni.

A tejszínt a vajjal és a mézzel együtt addig melegítem, amíg megolvadnak.  

1 ek cukrot karamellizálok, majd mikor gyönyörű aranybarnára színeződik, hozzáöntöm a meleg tejszínes keveréket.

Folyamatos keverés mellett, tartalék lángon, lassan pöfékelve besűrítem. Kb 10-15 perc alatt eléri a kellő sűrűséget. A tűzről leveszem, csipet sót hozzákeverek, majd  félreteszem hűlni.

A lisztbe elmorzsolom a hideg, felkockázott vajat. Hozzáadom a cukrot, a sót, a vaníliát, és a tojást, majd gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrok. Ha szükséges a könnyebb összeállítás érdekében 1-2 kiskanál hideg vizet adok hozzá. Fóliába csomagolom, és a hűtőben pihentetem legalább 1/2 órát.

Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtom, majd kerek formákat szaggatok belőle. Sütőfóliával bélelt tepsibe rakom őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt szép világosra sütöm.

Rácsra rakom őket kihűlni, majd  2-2 korongot a karamellkrémmel összeragasztok. A tetejére olvasztott csokoládét csorgatok, majd egy napig félreteszem, hogy összeérjenek az ízek. és összeragadjanak a lapok!  🙂

Az eredeti receptet itt találtam.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »