Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 3 ek zsemlemorzsa,
- 1 egész tojás,
- só,
- bors,
- 1 csokor petrezselyem levél,
- zsír a sütéshez,
A szószhoz:
- 1 fej vöröshagyma,
- 3 db kápia és zöldpaprika vegyesen,
- 20 dkg zöld ceruzabab,
- 1 kg paradicsom,
- 1 ek szárított oregánó,
A körethez:
- 30 dkg rizs,
- só,
- bors,
- 8-10 db bazsalikom levél,
- húsleves alaplé, (vagy húsleves kocka vízben feloldva )
Elkészítése:
A rizzsel kezdem. Alaposan több soron megmosom. Egy mérőpohárban megmérem, mert ennek pont duplája mennyiségű alaplevet kell majd hozzáöntenem.
2 -3 ek olajt felhevítek egy fedeles lábasban, és magas hőfokon, kevergetem, amíg a rizs üvegessé válik. Ekkor felöntöm a dupla mennyiségű, meleg hőfokú alaplével. Fűszerezem sóval, borssal, és az aprított bazsalikom levéllel.
Gyenge lángon 10 percet, lefedve főzöm, majd leveszem a tűzről, egy ruhát a fedő alá terítek, és 1 órát hagyom, hogy saját gőzében megpuhuljon.
A darált húst elkeverem a zúzott fokhagymával, a zsemlemorzsával, a tojással, sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel. +0 percet hűvös helyen állni hagyom a húsmasszát, majd diónyi golyókat formázok belőle.
Annyi zsírt melegítek fel, hogy kb félig ellepje a gombócokat, majd gyorsan körbesütöm őket. Szűrőlapáttal kiemelem egy tányérra, és félreteszem őket.
A szószhoz a visszamaradt zsiradékból leöntöm a felesleget, és meghagyok 2-3 evőkanálnyit. Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem a felszeletelt paprikával, és a zöldbabbal együtt. Hozzáadom a lehéjazott, és felkockázott paradicsomot, az oregánót, majd sózom, borsozom. Egyet forralok rajta, majd belerakom a húsgombócokat, és takaréklángon kb 1 órát főzöm.
A tányérra rakom a párolt rizst, egy kis mélyedét csinálok a közepébe, és ebbe halmozom a gombócos-zöldséges ragut.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: