Anna konyhája

Paradicsomos húsgombóc bazsalikomos párolt rizzsel

 

Hozzávalók:

  1. 50 dkg darált marhahús,
  2. 4 gerezd fokhagyma,
  3. 3 ek zsemlemorzsa,
  4. 1 egész tojás,
  5. só,
  6. bors,
  7. 1 csokor petrezselyem levél,
  8. zsír a sütéshez,

A szószhoz:

  1. 1 fej vöröshagyma,
  2. 3 db kápia és zöldpaprika vegyesen,
  3. 20 dkg zöld ceruzabab,
  4. 1 kg paradicsom,
  5. 1 ek szárított oregánó,

A körethez:

  1. 30 dkg rizs,
  2. só,
  3. bors,
  4. 8-10 db bazsalikom levél,
  5. húsleves alaplé, (vagy húsleves kocka vízben feloldva )

Elkészítése:

A rizzsel kezdem. Alaposan több soron megmosom. Egy mérőpohárban megmérem, mert ennek pont duplája mennyiségű alaplevet kell majd hozzáöntenem.

2 -3 ek olajt felhevítek egy fedeles lábasban, és magas hőfokon, kevergetem, amíg a rizs üvegessé válik. Ekkor felöntöm a dupla mennyiségű, meleg hőfokú alaplével. Fűszerezem sóval, borssal, és az aprított bazsalikom levéllel.

Gyenge lángon 10 percet, lefedve főzöm, majd leveszem a tűzről, egy ruhát a fedő alá terítek, és 1 órát hagyom, hogy saját gőzében megpuhuljon.

A darált húst elkeverem a zúzott fokhagymával, a zsemlemorzsával, a tojással, sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel. +0 percet hűvös helyen állni hagyom a húsmasszát, majd diónyi golyókat formázok belőle.

Annyi zsírt melegítek fel, hogy kb félig ellepje a gombócokat, majd gyorsan körbesütöm őket. Szűrőlapáttal kiemelem egy tányérra, és félreteszem őket.

A szószhoz a visszamaradt zsiradékból leöntöm a felesleget, és meghagyok 2-3 evőkanálnyit.  Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem a felszeletelt paprikával, és a zöldbabbal együtt. Hozzáadom a lehéjazott, és felkockázott paradicsomot, az oregánót, majd sózom, borsozom. Egyet forralok rajta, majd belerakom a húsgombócokat, és takaréklángon kb 1 órát főzöm.

A tányérra rakom a párolt rizst, egy kis mélyedét csinálok a közepébe, és ebbe halmozom a gombócos-zöldséges ragut.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!