Hozzávalók sült halhoz:
A pirított gombához:
Elkészítése:
A megmosott, kifilézett süllőt szárazra törlöm, majd sűrűn beirdalom éles késsel, vigyázva, hogy a bőrét ne vágjam át. Végül besózom, borsozom, és 6 szeletre vágom.
Összekeverem a puha vajat a zsemlemorzsával, a tojásfehérjékkel, és az ecetes tormával. Egy tűzálló sütőtálba elrendezem a süllőszeleteket a bőrével felfelé, és egyenletesen rátapasztom a tormás-morzsát.Aláöntöm a fehérbort.
200 °C-os sütő felső részén, lefedve sütöm kb 20 percet, majd a tetőt levéve addig sütöm, amíg ropogós kérget nem kap .
Amíg a süllő sül, elkészítem a gomba köretet.
A sonkahagymákat megtisztítom, és négyfelé vágom. Felforrósítok 4 ek olivaolajat, rádobom a vajat, majd a hagymákat. Sózom, borsozom, rálocsolom a balzsamecetet, és addig párolom, amíg megpuhul, és üveges lesz. Kis lángon kevergetve pirítom, amíg karamellizálódik. Egy kis tálba kiszedem, lefedem, és félreteszem.
A megtisztított gombát felszeletelem. A megmaradt olivaolajat felhevítem, és a gombát megpirítom. Rádobom a felaprított fokhagymát, megsózom, és hozzáforgatom a félretett karamellizált hagymát. Fűszerezem a kakukkfű leveleivel, egy kevés Caynneborssal és borecettel.
A gombás köretet párolt rizzsel együtt adom köretként a sült halszeletekhez.