Anna konyhája

Sajtos, csőben sült karfiol

     

Hozzávalók:

  1. 1 nagyobb fej karfiol,
  2. 4 közepes burgonya,
  3. só,
  4. bors,
  5. bazsalikom,
  6. olaj,
  7. 30 dkg sertés darálthús,
  8. 1 fej vöröshagyma,
  9. 1 ek őrölt pirospaprika,
  10. 2 dkg vaj,
  11. 2 csapott ek liszt,
  12. 2,5-3 dl tej,
  13. 2 egész tojás,
  14. 3 ek tejföl,
  15. 2 x 10 dkg reszelt sajt,

Elkészítése:

  1. A darált húsos töltelékkel kezdem. A vöröshagymát felaprítom, és 2 ek olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a darált húst, és fehéredésig kevergetve párolom. Közben sózom, borsozom, bazsalikommal ízesítem. Takarék lángon, félig lefedve pár percig párolom, majd félreteszem.
  2. A megtisztított burgonyát vékony karikákra szeletelem, a karfiolt rózsáira szedem. Lobogva forró, sós vízben félig puhára főzöm. Leszűröm, és a karfiol rózsákat egy szűrőlapáttal kiszedem, és félreteszem. A visszamaradt krumpli szeleteket, az apró karfiol morzsákkal együtt egy kizsírozott sütőtál aljába terítem vékonyan. ( kb 22 x 32 cm-es forma ) Erre elterítem a párolt darált húsos masszát, majd a tetejét a karfiolrózsákkal kirakom.
  3. Végül elkészítem a besamelt, illetve az öntetet. Ehhez a tejet felmelegítem. A vajból a liszttel rántást készítek,  és pár percig közepes lángon pirítom. Leveszem a tűzről, és ráöntöm a meleg tejet. Állandó keverés mellett tovább főzöm, amíg a megfelelő sűrűséget eléri. Ez kb 2 perc. Akkor a tűzről leveszem, beleütök két egész tojást, és simára keverem, majd a tejfölt, és kb 10 dkg reszelt sajtot adok még hozzá. Ezt az öntetet egyenletesen eloszlatom a karfiol tetején, majd enyhén megrázogatva az edényt, segítem, hogy mindenhova befolyjon az öntet. Megszórom a maradék reszelt sajttal, és 200 °C-os sütőben addig sütöm, amíg a teteje egységesen megpirul.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!