Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej karfiol,
- 4 közepes burgonya,
- só,
- bors,
- bazsalikom,
- olaj,
- 30 dkg sertés darálthús,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 ek őrölt pirospaprika,
- 2 dkg vaj,
- 2 csapott ek liszt,
- 2,5-3 dl tej,
- 2 egész tojás,
- 3 ek tejföl,
- 2 x 10 dkg reszelt sajt,
Elkészítése:
- A darált húsos töltelékkel kezdem. A vöröshagymát felaprítom, és 2 ek olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a darált húst, és fehéredésig kevergetve párolom. Közben sózom, borsozom, bazsalikommal ízesítem. Takarék lángon, félig lefedve pár percig párolom, majd félreteszem.
- A megtisztított burgonyát vékony karikákra szeletelem, a karfiolt rózsáira szedem. Lobogva forró, sós vízben félig puhára főzöm. Leszűröm, és a karfiol rózsákat egy szűrőlapáttal kiszedem, és félreteszem. A visszamaradt krumpli szeleteket, az apró karfiol morzsákkal együtt egy kizsírozott sütőtál aljába terítem vékonyan. ( kb 22 x 32 cm-es forma ) Erre elterítem a párolt darált húsos masszát, majd a tetejét a karfiolrózsákkal kirakom.
- Végül elkészítem a besamelt, illetve az öntetet. Ehhez a tejet felmelegítem. A vajból a liszttel rántást készítek, és pár percig közepes lángon pirítom. Leveszem a tűzről, és ráöntöm a meleg tejet. Állandó keverés mellett tovább főzöm, amíg a megfelelő sűrűséget eléri. Ez kb 2 perc. Akkor a tűzről leveszem, beleütök két egész tojást, és simára keverem, majd a tejfölt, és kb 10 dkg reszelt sajtot adok még hozzá. Ezt az öntetet egyenletesen eloszlatom a karfiol tetején, majd enyhén megrázogatva az edényt, segítem, hogy mindenhova befolyjon az öntet. Megszórom a maradék reszelt sajttal, és 200 °C-os sütőben addig sütöm, amíg a teteje egységesen megpirul.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: